Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Bibelkunskap: det judeo-kristna människovärdet

Vad menar egentligen människor som tycker det judeo-kristna arvet är något mer än historisk kuriosa och en samling myter när de talar om “människovärdet”? Det används ju ofta i till exempel abortdebatten och i debatten om eutanasi. Slår man upp i deras instruktionsbok behöver man inte undra längre – det står svart på vitt i Bibeln: Tredje Mosebokens 27 kapitel, verserna 1-7.

Herren talade till Mose: Säg till israeliterna: Om någon skall uppfylla ett högtidligt löfte till Herren, som medför värdering av människor, är värdet för en man mellan tjugo och sextio år 50 siklar silver efter tempelvikt. Gäller det en kvinna, är värdet 30 siklar. Gäller det någon som är mellan fem och tjugo år, är värdet för en man 20 siklar och för en kvinna 10 siklar. Gäller det någon som är mellan en månad och fem år, är värdet för en pojke 5 siklar och för en flicka 3 siklar silver. Gäller det någon som är sextio år eller däröver, är värdet för en man 15 siklar och för en kvinna 10 siklar.

Joakim Jonsson har varit vänlig nog att konstruera en graf som åskådliggör hur människovärdet är olika för män och kvinnor och hur det förändras över livet.

Vissa detaljer kan vara värda att peka på. Enligt bibeln har barn under en månads ålder inget människovärde. Det finns också en tilläggsklausul för fattiga, som kan vara värda lite mindre, beroene på prästens godtycke (vers 8): “Om någon är så fattig att han inte kan betala fulla värdet, skall man ställa honom inför prästen, som bestämmer vad han skall betala.

Så vet ni det. Men glöm nu inte att kristna ofta inte vill ha med Gamla Testamentet att göra. Förutom de tio budorden. Och saker som låter allmänt trevliga. Men det här låter uppenbarligen inte trevlig så det måste förstås i sin historiska kontext och omtolkas till att betyda något annat än det som står. Förmodligen står det egentligen att alla människor är lika mycket värda, och detta ända från befruktningsögonblicket.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar