Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Homosexuella äktenskap hot mot mänsklighetens framtid

Påven har har yttrat sig. Homosexuella äktenskap är ett hot mot mänsklighetens framtid. Från Reuters:

Pope Benedict said Monday that gay marriage was one of several threats to the traditional family that undermined “the future of humanity itself.”

The pope made some of his strongest comments against gay marriage in a new year address to the diplomatic corps accredited to the Vatican in which he touched on some economic and social issues facing the world today.

He told diplomats from nearly 180 countries that the education of children needed proper “settings” and that “pride of place goes to the family, based on the marriage of a man and a woman.”

“This is not a simple social convention, but rather the fundamental cell of every society. Consequently, policies which undermine the family threaten human dignity and the future of humanity itself,” he said.

Jag tycker synd om de katoliker som i en anda av medmänsklighet och bejakande av kärleken har att dras med stofil-åsikter av detta slag. Jag förstår inte. Om man tycker att familjen är den viktigaste enheten bör man väl bejaka den och se till att fler får förmånen att leva i familjeförhållanden.

Nej! Det rätta är att bejaka kärleken! Ge människor möjligheten att själva utforma sina kärleksförhållanden och sina liv. Kärleken är ostoppbar.

Som Paulus formulerade det: “Störst av allt är kärleken.” (Ett citat som påvens uttalande visar är uppenbart ryckt ur sitt sammanhang och måste förstås i sin historiska kontext. Man kan tolka det som “Störst av allt är Påvens åsikt. Gilla läget.“)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Erik
Tid: 10 January 2012, 10:07

Patrik, vi delar nog inte många åsikter i religiösa frågor. Detta är dock en. Påvens uttalande är bedrövligt. När man dessutom vet vad hans ord betyder för den miljard människor som ser honom som världens viktigaste just nu levande person, blir det bara ännu värre. Du och Paulus har rätt, störst av allt är kärleken, låt homosexuella människor gifta sej!
Erik

Kommentar från mats reimer
Tid: 10 January 2012, 14:03

Är det så tokigt att påven och hans kardinaler är rädda för att deras något äldre korgossar väljer sig en manlig partner så att dee inte längre står till prästerskapets förfogande längre !?

Kommentar från Josef
Tid: 10 January 2012, 15:12

Tolka inte detta som ett motargument till inläggets grundläggande budskap, men när Paulus talar om kärlek i det här fallet så är syftet inte att beskriva en superdygd, snarare handlar det om kyrkans enhet.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 10 January 2012, 15:25

Det visste jag inte. Citatet brukar ju läsas under bröllop, så jag använde det på det sättet.

Kommentar från Erik
Tid: 10 January 2012, 20:35

Även om det finns risk för att denna diskussione hamnar en aning snett, uppfattar jag att Pauli uttalande avser mänskligheten, det var ju trots allt det ganska stora uppdrag han ansåg sej ha?

Kommentar från Bengt Wikström
Tid: 11 January 2012, 12:11

Tyvärr har du fel Erik.

Paulus talar om tilliten till Gud inte om kyrkans enhet: “Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärda den.” (1 Kor 13:7) Den sanna kärleken visar sig först och främst i uthållighet. I vår tro på Gud.

Denna attityd kan jämföras med Galileo Galileis berömda fras: “Och ändå rör hon sig!”

Vår planet är naturvetenskap, men just ordet kärlek är ett abstrakt substantiv och existerar endast för tanken och känslan. Kärlek kan endast indirekt, genom sina verkningar, uppfattas med våra sinnen.

Det finns faktiskt ett kärlekfullt alternativ till kyrkornas religiösa strider och det är “Kristi kropp”, där Jesus Kristus är huvudet och vi troende är kroppen. Men det är en helt annan kärlekshistoria…

Jag säger: Och ändå är kärleken störst, trots den splittrade kyrkan!

Kommentar från Erik
Tid: 11 January 2012, 14:31

Förstår inte riktigt ditt inlägg Bengt. I vad menar du att jag har fel?

Kommentar från Bengt Wikström
Tid: 11 January 2012, 16:49

Jag borde ha skrivit “Josef och Erik”. Ursäkta missen!

Mina invändningar gällde i första hand Josefs kommentar.
Men expanderar inte du hans definition till att gälla mänskligheten?: “[…] Pauli uttalande avser mänskligheten […]”.
Även den tolkningen är problematisk.

“Kärlekens lov” handlar om uthållighet i tron på kärlekens Gud, inte kyrkans enhet. Kärlekens suverän är Herren: “Den som vill vara stolt ska vara stolt över detta: att han har insikt och kunskap om mig, om att jag, Herren verkar i kärlek, […]. (Jeremia 9:24)

Det finns ingen kärlek i den splittrade kyrkan. Mer av Herrens kärlek kan jag spåra hos Humanisterna än i de evangelika kyrkor som predikar Helvete i kyrkan, jagar homosexuella på fritiden och Mammon på arbetstid. Klart att dessa inte har tid med kärlek.

Patrik Lindfors tror på kunskap om kärlek. Jag med. Och vi är båda stolta över kärleken. Men av olika anledningar.

Skriv en kommentar