Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Polisen tar råd från siare

Från Dagens Nyheter:

Värmlandspolisen följde vägledning från en sierska i sitt utredningsarbete. En försvunnen man skulle finnas intill ett blått hus med vita fönster, enligt hennes vision. Därför inventerade polisen förgäves blåa stugor i ett stort område.
[…]
Att polisen använder sig av spådomar i sina utredningar är inte helt ovanligt, enligt Thomas Hertzberg.

–  Sierskor finns med ganska ofta när vi utreder försvunna personer. Många sierskor är offensiva och vänder sig till anhöriga, säger Thomas Hertzberg.

Är det inte osannolikt att en sierska ska ha rätt?

–  Ja, det kan man tycka, men undrens tid är inte förbi. Någon gång kanske en sierska får rätt.

Det här måste vara det dummaste argument jag läst. Vad har de för slutledningsförmåga har polisen om detta betraktas som ett argument? Vem som helst som får gissa kan ju få rätt “någon gång”.

Har ni någon gång betalat för en spådom?

–  Det har säkert hänt på andra polismyndigheter. Man får inte vara främmande för något. Kommer man inte längre, så kan man ju fråga sig vad det egentligen kostar att vända sig till en sierska? Jo, det är ju lite pengar, men det kan ju ge resultat, säger Thomas Hertzberg.

Är det för mycket begärt att våra skattepengar inte kastas bort på det här sättet? Hur man drar korrekta slutledningar borde ingå i polisutbildningen – hur kan man annars bedriva utredningsarbete? De får skärpa sig, annars skickar vi Bamse på dem.*
Om jag vore polischef skulle jag uppleva den här situationen som extremt pinsam och sätta stopp för användandet av siare omedelbart. Alternativt avgå.

*Fotnot för eventuella representanter för den här grenen av polisen: varken Bamse eller dunderhonung finns på riktigt.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Niklas Cedergren
Tid: 11 January 2012, 9:13

Jag kan rekommendera Leif GW Perssons analys angående charlataner i brottsutredningar från SVT:s Veckans Brott.

http://svtplay.se/v/2587304/veckans_brott/del_1_av_8?sb,p143573,2,f,-1

Vid 40:44 kommer ren poesi.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 11 January 2012, 9:23

Lysande!

Kommentar från ULLO
Tid: 11 January 2012, 11:49

Ja, inget förvånar om vad polisen gör och inte gör. Dom gör väl vad dom tycker är roligt, för sig själva. Stoppar bilar, kollar hastigheten, utandningsprov på bilförare, jagar nätpedofiler nu med helikopter. Det är roligt det.
I förhören med barnläkaren som dom trakasserade, visste dom inte ens av natriumklorid är för något. Och i heller inte åklagaren. Att inte veta detta av vuxen människa som skall avgör vad som är rätt och fel är ju helt otroligt. Dom borde tillfrågat en sierska om vad natriumklorid var för något när dom förhörde läkaren. Vilka puckon detta måste vara.

Kommentar från Johan Normark
Tid: 11 January 2012, 15:05

Kommentar från fransson
Tid: 12 January 2012, 16:45

För att det skall bli riktigt bra resultat med siandet, tar sig både konstapeln och sierskan sig en slurk natriumkloridlösning. Sedan siar dom ihop sig liksom, som dom gör när dom tar fram underlag till åklagarna, så dom har nåt att sia om i i rättegångarna mot oskyldiga. Sedan kan man väl tänka sig att konstaplarna får lite kick back av den anlitade sierskan. Undrar vad det står på siarfakturan. Är momsen med?

Kommentar från Anders
Tid: 12 January 2012, 22:06

Jag hade tyckt att det hade varit helt i sin ordning om Polisen anlitade henne därför att hon faktiskt hade rätt om saker och ting. När argumentet är “ja, det kan ju bli rätt” så känns det mindre befogat att fortsätta anlita henne.

Men om Polismyndigheten nu väljer att anlita sierskor och betalar för återkommande tjänster borde väl myndigheten upphandla dem…?

Hade hursomhelst varit väldigt spännande att se det förfrågningsunderlaget:

“Sierskan SKALL kunna förutse händelser i förväg med en exakthet om 83,5 procent. Sierskan SKALL kunna se var levande och döda personer befinner sig med fullständig exakthet. Sierskan BÖR ha erfarenhet av tidigare liv.”

Och hade upphandlingskraven verkligen uppfyllts skulle nog ingen kunna klaga på att det var bortkastade pengar…

Skriv en kommentar