Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Sekularisering är mänsklighetens största fiende…

…i alla fall enligt påven. Här, ett citat ur hans senaste tal, till USAs biskopar. (Den här gången har jag läst själva talet istället för att basera inlägget på nyhetsrapporteringen. Det här har han definitivt sagt.)

[I]t is imperative that the entire Catholic community in the United States come to realize the grave threats to the Church’s public moral witness presented by a radical secularism which finds increasing expression in the political and cultural spheres. The seriousness of these threats needs to be clearly appreciated at every level of ecclesial life.

Halleluja. Vad är det vi radikala sekularister gör då, som är så farligt?

For her part, the Church in the United States is called, in season and out of season, to proclaim a Gospel which not only proposes unchanging moral truths but proposes them precisely as the key to human happiness and social prospering (cf. Gaudium et Spes, 10). To the extent that some current cultural trends contain elements that would curtail the proclamation of these truths, whether constricting it within the limits of a merely scientific rationality, or suppressing it in the name of political power or majority rule, they represent a threat not just to Christian faith, but also to humanity itself and to the deepest truth about our being and ultimate vocation, our relationship to God.

Låt oss plocka isär det där stycket. Vi har alltså evangelium (det kristna trosbudskapet), och de innehåller de oföränderliga moraliska sanningar som är nyckeln till mänsklig lycka och framgång. Eller, för att formulera det lite mer rakt på sak, påven sitter på sanningen, och sanningen ändrar inte på sig. Undertrycker vi denna sanning, med vetenskap eller politik, så hotas inte bara kristendomen utan mänskligheten!

Han tar ju i alla fall sig själv på allvar. Men det finns en hänvisning till. Förutom evangelierna så kan man hitta de eviga moraliska sanningarna i naturrätten.

The Church’s defense of a moral reasoning based on the natural law is grounded on her conviction that this law is not a threat to our freedom, but rather a “language” which enables us to understand ourselves and the truth of our being, and so to shape a more just and humane world.

Naturrätt kräver en lång diskussion, slå på Wikipedia om ni är intresserade. Men man kan väl säga så här, att om det trots alla tecken på motsatsen finns eviga moraliska sanningar så får vi hoppas att de inte är de påven ger uttryck för.

För visst är det väl bättre att alla vuxna samtyckande människor som så önskar ska få ingå äktenskap och bilda familj än att samhället systematiskt ska diskriminera de som råkar älska någon av samma kön? Och nog är det väl viktigare att alla människor ska ges lika rättigheter och möjligheter än att vissa ska diskvalificeras från en del yrken på grund av kön – på det sätt som katolska kyrkan diskriminerar kvinnor? Nog är det väl en rimlig etisk prioriteringsordning att sexuellt överförbara sjukdomar är sämre än kondomer, och inte tvärtom?

Vare sig påven läser sina moralkakor ur sin religion eller ur en skev läsning av naturen så blir en sak mer och mer klar ju fler gånger han uttalar sig. Den katolska kyrkans moralsyn är kärlekslös, ojämlik, sexualneurotisk och familjefientlig. Vi kan bättre.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Gunnar Lundh
Tid: 20 January 2012, 8:59

Förnuftets kamp mot enfaldigheten. Vi har en stor uppgift och långt kvar.

Denne man och hans lära är livs-farlig. Att en mindre del av samhället inser hans bisarra uppfattningar, är ingen tröst. Det är – som alltid – de indifferenta, de som inte bryr sig, med vilkas hjälp han kan fortsätta.

Kommentar från Jr
Tid: 29 January 2012, 0:11

Det verkar som han säger att försök att förbjuda katolska kyrkan att sprida sin lära är hotet mot mänskligheten, inte sekularisering.

För övrigt fungerar inte din länk.

Kommentar från Krister Janzon
Tid: 30 January 2012, 7:36

Jag läser som sign. Jr gör. Det finns många kristna – inkl katolska – teologer som hävdat att sekularisering i staten är en god konsekvens av
gudstron. Nödvändig för en demokratisk och pluralistisk stat. Inom samhället må livsåskådningar hävdas fritt, fyrkantigt uttryckt är de där inte sekulära. Men statns paralament och politik är det. Det torde också finnas positiva uttalanden av denne påve, återfinner jag dem så ger jag referens.
“Sekularisering, sekularism” är nästan lika knepiga och komplexa begrepp som “naturrätten”. Se Wikipedia (men jag kan inte länka in här).

Skriv en kommentar