Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2012
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kategorier

“Bibeln är felfri i allt”

Stefan Gustavsson, direktor för Credo-akademin och generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, skriver följande om Bibeln i en artikel i Dagen.

I artikeln påstås [en fundamentalistisk bibelsyn] innebära att “Bibeln är Guds ord och därmed felfri i allt”. Men det är inte det karakteristiska för fundamentalismen. Det är sant att det första ledet – Bibeln är Guds ord – inom fundamentalismen ofta lyfts fram på ett sätt som förminskar eller förnekar den mänskliga sidan i bibeltexternas tillkomsthistoria. Men det andra ledet – därmed felfri i allt – är inte ett fundamentalistiskt kännetecken, utan är allmänkristen tro. Alla kyrkor, historisk sett, har delat den uppfattningen och det är den som kommer till uttryck i Lausannedeklarationens ord “utan fel i allt den påstår”.

Jag tror inte att Svenska kyrkan skulle skriva under på detta för det skulle få förskräckande konsekvenser. Ska Gustavsson ut och stena barn och döda homosexuella? Hela det “moderna” i den “moderna kristendomen” går ju ut på att bortse ifrån sådana bibelpassager.

Vad är då en fundamentalistisk bibelsyn enligt Gustavsson?

De verkliga kännetecknen på fundamentalismen är, för att följa John Stott, en generell misstänksamhet mot akademiskt tänkande, en mekanisk syn på Bibelns inspiration (diktamen), ett förnekande av mänskliga och kulturella element i texterna, ett avfärdande av vetenskaplig bibelforskning och noggrann hermeneutik (texttolkning) och en naiv, bokstavlig förståelse av Bibeln, med otillräcklig hänsyn till förekomsten av poesi, metaforer och symboler.

Eftersom “akademiskt tänkande” bland annat innebär ett ständigt ifrågasättande kan vi bekvämt klassa in Gustavsson som fundamentalist. Att hävda en text som “felfri i allt” går emot allt vad fritt tänkande innebär.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar