Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2012
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kategorier

Parning på distans: frivillig kastration och sexuell kannibalism

En av de viktiga poängerna man vill göra som föreläsare i evolutionsbiologi är att det inte handlar så mycket om överlevnad, det handlar om reproduktion. Det är därför vi har åldrande, det naturliga urvalet verkar inte på egenskaper som sker efter den reproduktiva perioden i livet (utom under extremt speciella omständigheter).

Ett väldigt illustrativt exempel på det här har precis blivit publicerat i Biology Letters. Det handlar om spindeln Nephilengys malabarensis. Liksom hos en del andra spindlar har honan hos den här arten en viss förkärlek för att äta upp hanen när han kommer för att para sig. Det här kan ju verka som en något dum idé för hanen – borde det inte vara bättre att överleva?

Men det finns faktiskt situationer när det går att räkna ut att hanen får större reproduktiv framgång genom att bli uppäten. Om det till exempel är svårt att hitta honor, då är det bättre att satsa alla resurser på att para sig med den man väl hittat – inklusive att skänka all den energi som man samlat i kroppen.

Dock vill det då till att inte honan bara äter upp en för att sedan para sig med någon annan. Det vore ju fiasko. Det har evolverat en del mekanismer hos hanar för att det inte ska bli på det sättet. Till exempel finns det olika former av parningspluggar där hanen lämnar efter sig ett fysiskt hinder i honan så att hon inte ska kunna para sig igen.

Hos Nephilengys malabarensis har det uppstått en kreativ lösning på hela dilemmat.Under parningen så kastrerar sig helt enkelt hanen genom att bryta av hela sin pedipalp, inklusive alla spermier, och lämnar denna i honan. Pedipalpen fungerar sedan som en parningsplugg. Det nya fyndet i experimentet – som  gör det extra intressant – är att man kunnat fastställa att pedipalpen fortsätter överföra spermier även efter den frigjorts från kroppen.

Hona med avbruten pedipalp (i röda rutan)
och halväten hane (den lilla spindeln).
Parningen sker alltså på distans efter egenhändig kastration, allt medan honan kannibaliserar sin partner. Tur att det naturliga urvalet finns som förklaring, annars kunde man fått för sig att Gud var en pervers djävel. Och hona.
Bookmark and Share

Skriv en kommentar