Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Kina förbjuder reinkarnation utan statens tillåtelse

I vad som måste vara det mest bisarra exemplet på totalitär hybris sedan perserkungen Xerxes I lät utdöma 300 piskslag till havet för att det förstört hans brobygge har Kinas diktatorer förbjudit människor att reinkarneras utan statens tillåtelse.

Illustration: Vanja Schelin

Det handlar förstås om buddhistmunkar från Tibet. Enligt ett uttalande av den Statliga Administrationen för Religiösa Frågor så är lagen, som verkställs nästa månad och strikt föreskriver vilka regler som gäller runt reinkarnation, “ett viktigt steg för att institutionalisera reinkarnation.” Men vad det gäller egentligen är förstås ett försök att begränsa Dalai Lamas inflytande i Tibet. Munkar utanför Kina kan nämligen inte ansöka om att återfödas. Dalai Lama har å sin sida sagt att han minsann inte tänker återfödas i Tibet så länge Kina har makten i landet.

Hur ska detta gå? Gud vet.

Läs mer hos Huffington Post eller China Digital Times.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar