Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Inga skattepengar till religiös propaganda!

Idag är jag och debatterar på Aftonbladet med artikeln “Biståndspengar ska inte bekosta missionerande“.

Föreställ dig att du är offer för en väpnad konflikt i Afrika. Kriget har slagit sönder byn där du bodde och du har flytt med dina barn till ett flyktingläger.
När du hämtat dig från chock och matbrist upptäcker du att de människor du fått hjälp av alla bär samma S-formade märke. Under tiden du inte kunnat sköta om dina barn har de fått gå i en skola där man börjar varje morgon med att berätta om den onde rymdhärskaren Xenu. Eftersom du har en annan religion känns det obehagligt med den religiösa indoktrineringen. Men den som svälter kan inte vara kräsen – man får vackert buga och tacka för det som bjuds.

Du kanske tycker det verkar osannolikt med missionerande scientologer? Det är det, tack och lov. Men precis den här typen av verksamhet förekommer i dag i stor skala runt hela världen – med kristna förtecken. Den får till och med stöd av svenska staten.
[…]
I samma tidning rapporterades senare triumfatoriskt att ”Jordbävningen [på Haiti] fick folk att överge voodoo”. Dagen vill få det att handla om ett avståndstagande från vidskepelse – men det handlar egentligen bara om ett byte från en religiös tro till en annan.

Det kan vara värt att påminna om att Haiti grundades av revolterande slavar. Voodoo är de sista resterna av dessa slavars ursprungliga kulturarv, uppblandat med katolicism. Inte nog med att stora delar av Port au Prince förstördes i jordbävningen, nu fullgörs sakta det utplånande av Haitiernas kulturarv som påbörjades med förslavandet av deras förfäder. Det här är något som redan skett i stor skala i stora delar av Afrika.

Att någon kan glädjas över denna utplåning av andras kultur är obegripligt. Att den här typen av verksamhet får stöd av det allmänna är ännu värre.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 4 March 2012, 12:22

Vill ni veta hur mycket skattepengar som går till mission finns en lista från Sida här: http://www.sida.se/Global/Partners/The%20Civil%20Society/Beviljade_medel_2012.pdf

Skriv en kommentar