Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Sverigedemokraternas kvinnoförbund gör reklam – med en psalm

Idag – på internationella kvinnodagen – släpper Sverigdemokraternas kvinnoförbund sin nya reklam. I den kan man se en hedersvåldssekvens där en kvinna från mellanöstern blir misshandlad och dör. På slutet kontrasteras det bristande engagemanget mot hedersvåld med vad SD tydligen anser vara låtsasdebatter – till exempel genuspedagogik och användandet av ordet “hen”. I bakgrunden hörs psalmen För att du inte tog det gudomliga av Börge Ring och den nu avlidne Olov Hartman. Börje Ring är inte glad över detta.

– Nej, nej, nej, nej. Det var det värstaste. Det är ju förfärligt!

– Det är närmast chockerande.

Du visste inte om det?
– Jag hade ingen aning. Vad gör man åt det? Ska man anmäla?

SD vill uppenbarligen krama kyrkan, men många kristna slår ifrån sig. En av producenterna av reklamfilmen uttalar sig om syftet med att använda en psalm  i Dagens kommentarsfält:

Tanken med att använda en psalm är att jag personligen tror att kristna värderingar behöver lyftas fram i tider som dessa, speciellt när vi pratar / debatterar om allvarliga saker. […] Jag är övertygad om att kristendomen behövs där utanförskap råder. Jag tror kristendom och svenska kyrkor / samfund kan spela en stor roll vad gäller utanförskap och hedersproblematik. Det är alltså med bakgrund av detta som vi bland annat valde att använda en psalm, även om vi nu inte gör anspråk på att företräda någon specifik åskådning / religion.

Det är ganska lätt att ha en åsikt i den här frågan, tycker jag. Hedersvåld (och kvinnoförtryck i religionens namn) är något förfärligt som bör bekämpas på alla plan. Men Sverigedemokraterna (och kristendom) är inte lösningen på problemet. Lösningen stavas medmänsklighet och lika rättigheter åt alla, kvinnor och män, svenskar och invandrare. Vi bör ta hand om de flyktingar som kommer till Sverige och ge dem bästa tänkbara möjligheter att leva ett fullt realiserat liv här. Det här innebär i förlängningen att vi måste stå upp mot hedersvåld och kvinnoförtryck i alla sammanhang.

Läs mer på Emanuel Karlstens blogg (där ni även kan se filmen – jag lägger inte upp reklam för SD här) eller hos Dagen.

För övrigt ska man nog vara försiktig med att gå till kristendomen för att hämta stöd för motstånd mot hedersvåld. Så här står det i Femte Mosebokens 22:a kapitel, verserna 13-21:

Om en man gifter sig med en kvinna och efter att ha varit tillsammans med henne inte vill ha henne längre utan kommer med beskyllningar som ger henne dåligt rykte: ”Jag har gift mig med denna kvinna, men när jag låg med henne upptäckte jag att hon inte var oskuld”, då skall flickans far och mor gå till stadens äldste i stadsporten med beviset på att flickan var oskuld. Flickans far skall säga till de äldste: ”Jag gav min dotter till hustru åt denne man, men han vill inte ha henne längre, och nu kommer han med beskyllningar och påstår sig ha upptäckt att min dotter inte var oskuld. Men här är beviset på att hon var oskuld.” De skall breda ut tyget inför stadens äldste, och de äldste skall gripa mannen och straffa honom och ålägga honom att betala hundra siklar silver som tillfaller flickans far, eftersom mannen har förtalat en israelitisk jungfru. Hon skall förbli hans hustru, och han får inte skilja sig från henne så länge han lever. Men om anklagelsen är riktig och det inte finns något bevis på att flickan var oskuld, skall flickan hämtas ut från sin fars hus, och utanför dörren skall männen i staden stena henne till döds, eftersom hon genom att hora i sin fars hus har gjort vad som är en vettlöshet i Israel. Du skall utrota det onda ur folket.

För er som undrar så innebär alltså stening att man kastar stenar på någon tills denne dör. Jag är givetvis medveten om att den här texten är tagen ur sitt sammanhang och att om man använder voodoo tolkande teologi på texten så betyder den att Gud är kärlek och älskar småpojkar alla människor.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar