Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Gott Nytt (Persiskt) År!

Idag infaller det persiska nyåret Nouruz. Utan någon större förvåning kan man även konstatera att det är en högtid som infaller samtidigt som ett högst naturligt fenomen: vårdagjämningen. En alldeles utmärkt dag att ta ledigt och fira på, med andra ord. Nouruz har firats i mer än 3000 år. Så gott nytt år och glad vårdagjämning på er!

Från Wikipedia:

Nouruz (persiska: نوروز, sv. “ny dag”, stavas även Norouz, Noorooz, Nowrooz, Nowruz), är de iransktalande folkens nyårsdag som infaller på vårdagjämningen. Nouruz firas för att välkomna våren och solens återkomst av perser, kurder, Zazaer, balucher, afghaner, tadzjiker, och azerier. Till de religiösa bekännare som över hela världen firar högtiden hör zoroastrier och bahá’íer. Nouruz är nära förknippad med iranska religioner, och i synnerhet zoroastrismen som var statsreligion i det persiska riket under antiken.

Nouruz är nationell högtid i Iran, Afghanistan, Kurdistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Azerbajdzjan. Det finns även kvarlevor i norra Spanien av det persiska nyårsfirandets eldfest. Den persiske musikologen Zaryab introducerade nouruz på den iberiska halvön redan på 800-talet.

Nouruz infaller den 20 mars, 21 mars eller 22 mars, beroende på solens position över horisonten. Nyårsdagen överensstämmer med den första farvardin i den persiska kalendern. År 2012 sammanfaller med år 2571 enligt den iranska kejserliga kalendern, 3750 enligt den persiska zoroastriska kalendern och år 1391 enligt den islamiska solkalendern som är officiell kalender i dagens Iran och Afghanistan.

År 2010 erkände FN:s generalförsamling den 21 mars som “The International Day of Nouruz”. Generalförsamlingens text beskriver nouruz som “en vårhögtid av persiskt ursprung som firats i mer än 3000 år”.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar