Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Religion gör dig lycklig!

Från Dagens Nyheter:

Amerikaner som regelbundet går i kyrkan, synagogan eller moskén upplever fler positiva känslor och färre negativa än de som inte besöker något gudshus. Analysen bygger på över 300.000 intervjuer utförda av Gallup-Healthway.

Regelbundna gudstjänstbesökare har i genomsnitt 3,36 positiva positiva känslor per dag, jämfört med 3,08 för otrogna. Skillnaden gäller oavsett ålder, utbildning och inkomst.

Här kan du själv läsa om studien. Den är stabil och väl utförd, så det är väl inte så mycket att säga om den. Det jag undrar är hur generaliserbar den är utanför USA. Forskarna själva tror att det är de sociala inslagen i religion som ger dn uppmätta effekten.

As Daniel Kahneman writes in his new book Thinking, Fast and Slow, “it is only a slight exaggeration to say that happiness is the experience of spending time with people you love and who love you.” In fact, additional research based on one of the most comprehensive surveys of religion in America, the Faith Matters Survey suggests that how many close friends churchgoers have in their congregations explains higher life satisfaction among regular churchgoers. Moreover, the research found that friendship in church is more strongly correlated with life satisfaction than friendships in other contexts such as the workplace or a book club. It is not only that churchgoing Americans may be more likely to socialize on Sundays, but also that they are spending time with co-religionists who can especially boost their mood.

Jag hade ursprungligen tänkt sätta titeln “Självbedrägeri gör dig lycklig!” på det här inlägget, men det visade sig inte vara sant, istället handlar det förmodligen om “Vänskap gör dig lycklig” vilket är en självklar, men ändå viktig insikt.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar