Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Långfredagsunderhållning: Debatten om Life of Brian

Tiderna förändras. Det här är en notorisk debatt som gick av stapeln i BBC-programmet “Friday Night, Saturday Morning” den 9 november 1979 med anledning av filmen Life of Brian. Filmen hade blivit förbjuden på flera ställen och det protesterades runt världen med anledning av att den ansågs blasfemisk. Två av debattörerna menar också just detta, TV-personligheten och kallt kristne Christian Malcolm Muggeridge, samt Mervyn Stockwood – dåvarande biskopen av Southwark. John Cleese och Michael Palin representerar Monty Python. Programmet öppnar med en kort intervju av Cleese och Palin, själva debatten startar 18:30 in i programmet.

Flera saker är noterbara. Dels hur biskop Stockwood talar ur en auktoritetsposition, något religiösa företrädare sällan gör längre – de hukar mest. När de någon gång försöker låta så här blir det genant uppenbart hur uppblåst det verkar. Sen försöker Muggeridge härska ner Cleese och Palin genom att förlöjliga dem, något som går fullkomligt i baklås när han överanvänder tricket. Slutligen använder de båda kristna representanterna argument som inte ens kristna själva tycker är giltiga längre, argument som Cleese och Palin elegant plockar isär. Det här är inte bara en debatt utan ett tidsdokument över en tack och lov svunnen tid.

Life of Brian har sedan dess blivit en klassiker.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från David Nyström
Tid: 6 April 2012, 9:53

Ska titta. Själv har jag alltid älskat Life of Brian, kristen som jag är, och min beundran för Cleese, Palin och hela Python-gänget ligger farligt nära avguderi ;). Glad påsk på er, kära humanister!

Kommentar från Svante
Tid: 10 April 2012, 5:45

Tack för länk. Kul! Lite tragiskt att se Muggeridge. Helt oförmögen att ta till sig vad de andra sade. Också rätt typiskt att ingen av herrarna ville säga att de blev förolämpade själva “men tänk vad Moder Theresa skulle säga om det här”.

Skriv en kommentar