Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Religionsfrihetens konsekvenser? Andeutdrivning på barn lagligt

Från SvTs Rapport den 16 mars:

Den 12-åriga flickan i Borås var besatt av demoner och var en häxa, hävdar hennes mamma och pappa. De lejde pastorer för driva ut andarna.
[…]
Men den 12-åriga flickan har växt upp i Sverige och för henne var det hårt att höra sina närmaste, hennes egen familj, hävda att hon var besatt av demoner. Och att de levde i en värld där något sådant kunde hända.
Till sist började flickan själv tro på att hon var en häxa, berättade hon i förhören.
-Men hur kunde jag vara det utan att själv veta om det, sade hon.
Arbetet med att bli kvitt demonerna pågick länge. Det var böner dag och natt, hon tvingades fasta och tappade vikt, berättade åklagaren. Familjen slutade kalla henne vid namn och hon gick enbart under benämningen “Häxan”.
En pastor hemma i Borås hjälpte till att be för flickan och bekämpa det man trodde fanns inne i henne. Man sökte också hjälp hos en pastor i Malmö som skulle vara speciellt skicklig på den här sortens arbete.
Till sist berättade flickan om sin tillvaro för utomstående, polisen kopplades in och det blev åtal.

Från SvTs Rapport idag:

Alla de fyra åtalade som anklagats för att ha deltagit i omfattande kränkningar när påstådda andar skulle drivas ut ur en ung flicka frias av Borås tingsrätt.
[…]
Rättens slutsats är att flickans berättelse inte är stark nog för att fälla de åtalade mot deras nekande.
Övrig bevisning, till exempel ett ärr på flickans arm, liksom de vittnesmål som lärare och socialsekreterare gett, anses inte heller ge det stöd åt flickans berättelse som skulle krävas för en fällande dom.

Från DN:

Tre av de tilltalade har sin bakgrund i Kongo Kinshasa medan styvmamman är från Kongo Brazzaville. Av såväl åklagarsidans sakframställan, vittnesmål och UD-rapporter framgår att det sedan 1980-talet blivit allt vanligare att barn beskylls för häxeri och därför utsätts för en rad olika hemskheter.
Tingsrätten säger inte emot detta faktum, men påpekar att religionsfrihet råder i Sverige och att flera etablerade frikyrkor också ägnar sig åt andeutdrivning. I det friande domskälet står det att det inte ”torde vara straffbart att uppträda på ett kränkande eller otrevligt sätt gentemot ett barn i familjen”.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 17 April 2012, 20:01

Friheten att få ägna sig åt efterblivna religiösa tokerier är således viktigare att försvara än ett barns rättigheter!!!
Man kanske skulle göra en koll hemma hos ledamöterna i Borås tingsrätt och beslagta deras vodoodockor.