Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Katolska kyrkan världens största manschauvinistiska maktstruktur

Jag skrev nedanstående svar till hittepå-artikeln om Katolska kyrkan på SvD Brännpunkt, men de vill inte ha den eftersom det då skulle bli en replik på en replik, vilket man kan förstå. Så för att inte texten bara ska försvinna publicerar jag den här istället.

Katolska kyrkan världens största manschauvinistiska maktstruktur
Tre katolska debattörer utropade på SvD Brännpunkt (21/4) att ”Katolska kyrkan främjar jämställdhet”. För att backa upp detta något oväntade påstående drog de upp katolska kyrkans arbete med skolor och sjukvård. Men det är att prata om något annat. Även extremt kvinnofientliga organisationer kan driva skolor och sjukhus.

Katolska kyrkan är en manschauvinistisk institution uppifrån och ner. Gud själv är förstås man och detsamma gäller påven, guds främsta representant på jorden. Påvens närmaste underståtar kardinalerna och alla präster är män de också. Varje förslag till att öppna upp prästyrket för kvinnor har konsekvent och obönhörligen slagits ner av Vatikanen. Medan påvar och präster kallas ”fader” är ordet ”moder” reserverat för ett ouppnåeligt kvinnoideal: jungfru Maria, som är ”obefläckad” och ”ren” då hon lyckats föda barn utan att först förlora oskulden. Det bästa en kvinna kan hoppas på inom den katolska maktstrukturen är att bli nunna – ”syster” – en helt maktlös position.

I sitt arbete i världen arbetar katolska kyrkan envetet mot den bästa kända metoden mot fattigdom; att göra det möjligt för fattiga kvinnor att frigöra sig från ständiga graviditeter och överstora barnkullar genom information om preventivmedel och familjeplanering. Här har Vatikanen gjort gemensam sak med auktoritära muslimska länder som Syrien och Iran. Detta opinionsarbete har också den tragiska bieffekten att man motarbetar det bästa skyddet mot HIV: kondomer. Här, liksom i många andra fall, låter kyrkan principer gå före medmänsklighet.

Att påstå att katolska kyrkan främjar jämställdhet är som att påstå att apartheidregimen i Sydafrika främjade jämlikhet mellan svarta och vita. I varken teori eller praktik kommer kyrkan i närheten av något som liknar jämställdhetsarbete. Istället utgör man förmodligen världens största manschauvinistiska maktstruktur, med tragiska konsekvenser för miljoner.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 24 April 2012, 9:09

Liten korrektion. Abbedissor kallas “moder” inom vissa klosterordnare. Från Wikipedia: En abbedissa är inom den katolska- och ortodoxa kyrkan titeln på föreståndarinnan för ett nunnekloster. Då den ortodoxa kyrkan inte har några ordnar benämns alla kvinnliga föreståndarinnor abbedissa, emedan i den katolska kyrkan är titeln reserverad för benediktin-, cisterciens-, kartusian-, birgittin- eller klarissföreståndarinnor. I andra ordnar benämns de “mother superior” (utan någon direkt motsvarighet på svenska) eller priorinna.

Skriv en kommentar