Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2012
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Kyrkans självbild och fattigdom

När förre påven dog sas det att han dog medellös. Vem tror de att de lurar? (Javisst ja, de lurar en hel del.) Här ska ni få ett annat exempel på kyrkligt hyckleri, den här gången från den ortodoxa kyrkan.

Den ryska ortodoxa kyrka publicerade häromdagen ett foto av patriarken Kirilli I, kyrkans ledare. Problemet vara bara att ryska bloggare drog uppmärksamheten till patriarkens klocka – en Breguet värd 30 000 dollar. Se övre bilden så ser ni klockan tydligt.

Det här var förstås pinsamt för kyrkan. Vad göra? Ångra sig, göra en pudel, sälja klockan och ge pengarna till de fattiga? Sånt proletärt trams. Sovjetregimen visade vägen framåt i fall som detta. Kyrkan retucherade helt enkelt bort klockan och publicerade bilden på nytt. Se nedre bilden så är klockan försvunnen. En lögn? Kyrkan står uppenbarligen över sådana trivialiteter som sanningen.

Notera dock att klockans spegelbild är kvar på den nedre bilden. Man är inte bara lögnare – man är dåliga lögnare. Hur dåliga? Patriarken förnekade i ett uttalande att han någonsin haft klockan på sig och menade att den ursprungliga bilden måste varit ett fotomontage. Dock bad kyrkan senare om ursäkt och la upp den övre bilden igen, vilket får patriarkens nekande att framstå i ännu sämre dager. Patriarken ljög. Kyrkan ljög. Och de menar sig vara etiska riktmärken för miljoner ortodoxa kristna.

Patriarkens klocka har för övrigt en lång och intressant historia. Den fick uppmärksamhet första gången 2009 då han hade den på sig under ett besök i Ukraina när han gav ett TV-sänt föredrag om asketism.

Läs mer hos Pharyngula.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Gunnar Lundh
Tid: 26 April 2012, 8:10

Helt underbar story!

Kommentar från Roland Chantre
Tid: 26 April 2012, 9:22

Askes de Lux.

Kommentar från Bertil Johansson
Tid: 26 April 2012, 14:06

Ha-ha-ha-ha….! Sickna fullständiga nollor! Man borde ju åtminstone hitta NÅGON inom kyrkan som kan hantera en “lågprisversion” av Photoshop!!

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 26 April 2012, 18:23

He he he.. fast det finns ju en viss logik i det ändå, kan man visa sig offentligt med en så sanlöst löjlig blomkruka på hövvet och samtidigt vilja tas på fullt allvar, så måste man väl ändå vara rejält korkad.

Skriv en kommentar