Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Söndagspredikan: Varför känslor är en dålig grund för etik

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Tim Platt
Tid: 6 May 2012, 9:21

Jo. man kan lura och påverka våra känslor (judar som råttor enligt Göbbels) och vårt handlande. Dock vill jag påstå att medKÄNSLA är det viktigaste etiska verktyg vi har och bör inte köras över av intellektuella regler.

Kommentar från Anders
Tid: 6 May 2012, 14:52

En etik utan känslor, hur ser den ut? Och varför ska kännande varelser handla efter en etik som inte känns bra, även om den etiska modellen är aldrig så rationellt utformad?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 6 May 2012, 14:58

Därför att man kan äcklas över saker som man blivit kulturellt drillad att äcklas över. Fråga en riktig rasist och de känner illamående över tanken på äktenskap över “rasgränserna”. Samma sak med homofobi. Våra känslor är inte en bra etisk guide.

Kommentar från Tim Platt
Tid: 6 May 2012, 16:49

å andra sidan finns sjukvårdsutilitarister som rationellt etiskt räknar bort satsningar på hospicevård. Sjuksköterskorna gillar inte Torbjörn Tännsjö för att han inte erkänner deras medkänsla som ett huvudvärde i vården (även i hopplösa fall). Om vi vore helt rationella skulle vi komma fram till att livet är en helt meningslös övning i ett ofantligt och själlöst universum. Tacke Gud för medkänsla.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 7 May 2012, 0:36

Jag har fått min medkänsla av evolutionen 😉 Min poäng är snarare att vi måste vara medkännande även mot de vi inte har medkänsla emot – t.ex. människor vi aldrig träffat. Att bara förlita sig på medkänsla leder helt fel i sådana fall. Jag förstår för övrigt inte varför livet helt rationellt skulle vara meningslöst? Rent rationellt upplever jag mina positiva känslor för t.ex. barnen som något som gör livet levnadsvärt. Livet är mirakulöst – att vi överhuvudtaget har det är fantastiskt. Tack evolutionen för vårt tänkande.

Skriv en kommentar