Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Ett av de första ryggradsdjuren att gå på land kunde inte gå

Här är en vetenskaplig nyhet som garanterat kommer att dyka upp i kreationistlitteraturen: ett av de äldsta ryggradsdjursfossilen (374 – 359 miljoner gammalt) av ett djur som inte bara kunde leva i vatten utan även ta sig upp på land – Ichthyostega – är fossil av ett djur som inte kunde gå. Utifrån hur skelettet ser ut har man förut tänkt sig att Ichthyostega gick ungefär som en salamander när det var på land. Nu har en forskargrupp gjord en tre-dimensionell rekonstruktion av skelettet i en dator för att se vad djuret verkligen skulle ha klarat av och … det kunde inte gå. Snarare måste det ha släpat sig upp ur vattnet med sina framben som någon sorts kryckor.

En 3D-rekonstruktion av ett Ichthyostega-skelett

Varför kommer kreationisterna plocka upp detta då? Som BBC rapporterar:

Ichthyostega is something of an icon in the fossil world. Living during the Upper Devonian period, it was dubbed a “fishapod”, with its mixture of fish-like and amphibious features.

En ikon och en tydlig “felande länk” visar sig vara bara liiite mer fisklik än man förut trott. Självklart kommer detta misstolkas – Ichtyostega är redan föremål för kreationisternas påhitt. Dock vet vi från fossila spår som är äldre än Ichtyostega-fossilen att något djur från tidsperioden kunde gå som en salamander. Nu fattas bara ett fossil av exakt vilket djur det handlar om.

En kort spårsekvens från en tidig tetrapod (till längst till vänster) från ungefär 395 miljoner år sedan tillsammans med ett förtydligande av spåren (till höger om fotot) samt en Ichthyostega (vänstra djuret) och en Tiktaalik (högra djuret). Det finns inga släpspår i mitten, mellan fotavtrycken, vilket gör att avtrycken förmodligen inte kan ha lämnats av något av djuren.

Läs mer om den nya studien här. Läs mer om spåren här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar