Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2012
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Bön för krympande glaciärer vänd till sin motsats

I nådens år 1674, när Europa var i klorna på den köldperiod som brukar gå under benämningen “lilla istiden“, bestämde sig invånarna i byarna Fiesch och Fieschertal att göra något drastiskt åt problemet som de såg som det största hotet mot sin existens. Alpernas två största glaciärer Aletsch och Fiescher hänger hotande över byarna, och i och med kylan växte de oroväckande.

Det är inga små bekymmer en glaciär kan orsaka för näraliggande byar. När delar av Aletsch föll i sjön Märjelen – en sjö som ligger mellan de båda glaciärerna – orsakade detta en gigantisk flodvåg som sköljde nedför passet. Flodvågen dränkte bosättningar, förstörde egendom och dödade bybor.

Efter att ha utstått sådana katastrofer vände sig byborna direkt till makten. Den högsta makten. Med hjälp av de lokala Jesuiterna organiserade de en årlig pilgrimsförd att hållas årligen den 31 juli – dagen då Katolska kyrkan firar hågkomsten av St. Ignatius av Loyola, Jesuitordens grundare.

Bönesvaret lät dock vänta på sig. Glaciärerna fortsatte att växa i nästan 200 år till för att nå sitt maximum år 1850. Men byborna förlorade aldrig hoppet utan fortsatte sina pilgrimsfärder för att be Gud sätta stopp för glaciärernas tillväxt.

Fiescherglaciären år 1910 (vänster) och 2010 (höger). Bilder från Wikipedia.

I och med den globala uppvärmningen vände det äntligen. Men alldeles för mycket. Sedan 1860 har Aletsch förlorat 5 km av sin utsträckning och är nu nere på en längd av 21 km, en minst sagt dramatisk minskning. “Vi bad om att isen skulle dra sig tillbaka, och bönen fungerade – alltför väl,” säger Herbert Volken, bergsguide och borgmästare i distriktet Conches där Fiesch ligger.

År 2009 skrev därför byarna återigen till Vatikanen, den här gången för att få ändra sin bön. Nu ville man istället be för större glaciärer. Efter att ha begrundat frågan i ett år svarade Vatikanen att det gick bra, och bönens ord förändrades, efter 335 år, till sin motsats. Byborna hoppas nu att den nya bönen ska fungera lika bra som den gamla – fast förhoppningsvis snabbare.

Den här ritualen är kanske något att rekommendera till den amerikanske senatorn Inhofe, som ju är av åsikten att bara Gud kan ändra klimatet: “Well actually the Genesis 8:22 that I use in there is that “as long as the earth remains there will be springtime and harvest, cold and heat, winter and summer, day and night.” My point is, God’s still up there. The arrogance of people to think that we, human beings, would be able to change what He is doing in the climate is to me outrageous.” Synd bara att Inhofe har makt att påverka dagspolitiken istället för att enbart delta i harmlösa ritualer.

Du kan läsa mer om Fiesch och Fieschertals ritual hos National Geographic. Just nu är för övrigt havsisens utsträckning i Arktis på väg att slå nytt bottenrekord. Läs mer om klimathotet hos Uppsalainitiativet.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar