Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2012
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Etiska designerbebisar

Ett problem med mänskligheten är att vi inte uppför oss etiskt nog. Trots att vi känner till problem som klimatförändringar, kvinnoförtryck, homofobi, köttätande (?), och överexploateringen av jordens resurser – för att nämna några – så gör vi ingenting åt dem. Hur ska vi kunna lösa detta mänskliga dilemma?

En variant är förstås att ändra på mänskligheten. En professor i Oxford, Julian Savulescu, föreslog i gårdagens Guardian att vi borde börja sålla bebisar på grundval av gener som får människor att uppföra sig oetiskt. Föräldrar har redan nu möjligheten till gentester för att få reda på om embryot har Downs syndrom, cystisk fibros, samt olika cancer-gener. Varför inte bara utöka dessa tester till att också indikera saker som potentiell alkoholism, psykopati och benägenhet till våldsanvändning?

Surely trying to ensure that your children have the best, or a good enough, opportunity for a great life is responsible parenting?” wrote Prof Savulescu, the Uehiro Professor in practical ethics.

So where genetic selection aims to bring out a trait that clearly benefits an individual and society, we should allow parents the choice.

To do otherwise is to consign those who come after us to the ball and chain of our squeamishness and irrationality.

Whether we like it or not, the future of humanity is in our hands now. Rather than fearing genetics, we should embrace it. We can do better than chance.

Samma tankegångar, fast mer utförligt argumenterade, finns i en artikel i senaste numret av tidskriften Philosophy Now skriven av samme Savulescu tillsammans med Ingmar Persson, filosofiprofessor vid Göteborgs universitet. Läs och begrunda. Om vi har möjlighet att göra världen till en bättre plats – är det inte också vår moraliska skyldighet?

Abortmotståndarna bland er läsare kan göra följande tankeexperiment. Om det är mer etiskt riktigt att inte tillåta abort, bör inte ni vara för denna förändring av mänskligheten? Då får ni ju som ni vill till slut.

Kurt Cobain led av ADHD och
bipolärt syndrom

Andrea Kuszewski har på transhumanisternas hemsida h+ ett intressant motargument mot idén om etiska designerbebisar. Det är inte sällan så att de gener som ger personlighetsproblem av typen schizophreni, bipolärt syndrom, depressioner och ADHD – och som således vore de som skulle ryka om de båda filosoferna fick sin vilja fram – också har en stor roll i den kreativa processen. Människor med dessa egenskaper men som samtidigt har högt fungerande exekutiva funktioner är bland de mest kreativa mänskligheten känner – det gäller bara att vara kontrollerat manisk.

Vi har ett dilemma. För att göra oss mer etiska och den vägen lösa mänsklighetens problem skulle vi behöva ta bort just de egenskaper som gör de människor vi beundrar mest till dem de är.

Så vi fortsätter väl som vanligt?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från csaar
Tid: 17 August 2012, 21:58

Vill minnas att vi höll på att (oavsiktligt) utrota en rad vete-sorter till förmån för en sort som gav väldigt hög avkastning. Det gjorde inget, tills en sjukdom började angripa denna populära vetesort. Lösning och bot blev en vild sorts vete som korsades med den “drabbade” sorten.

Jag kan faktiskt ha drömt detta, men oavsett om det har hänt eller inte så är sensmoralen: lägg inte alla ägg i samma korg.

Skriv en kommentar