Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2012
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Är katolska kyrkan det största hindret för verklig utveckling på Filippinerna?

Los Angeles Times hade i juli en fantastisk artikelserie om befolkningsexplosionen och dess konsekvenser. Det är väl värt att läsa alla delarna, men den som främst intresserade mig var den sista delen om Katolska kyrkans inflytande på politiken på Filippinerna.

Ett av problemen med befolkningsexplosionen är ju att det finns en hel del religiös motstånd mot att ge människor reell möjlighet att kontrollera fin familjestorlek. På få ställen är detta så tydligt som här. Katolska kyrkan har i 14 år blockerat distributionen av preventivmedel. Och frågan är om det finns någon enskild faktor som har så stort inflytande på människors möjligheter att skaffa sig ett drägligt liv som deras möjlighet att begränsa sin familjestorlek.

I artikeln berättas om Yolanda Naz, en av de miljontals drabbade.

“My husband and I skip lunch if there is no money,” Naz said as she dished rice and shrimp sauce into eight plastic bowls in the 10-by-12-foot room where the family eats and sleeps.

This was not the life Naz wanted. She and her husband, who sells coconut drinks from a pushcart, agreed early in their marriage to stop at three children. Though a devout Catholic, she took birth control pills in defiance of priests’ instructions at Sunday Mass.

But after her third child was born, the mayor of Manila — with the blessing of Roman Catholic bishops — halted the distribution of contraceptives at public clinics to promote “a culture of life.” The order put birth control pills and other contraceptives out of reach for millions of poor Filipinos, who could not afford to buy them at private pharmacies.

“For us, the banning of the pills was ugly,” Naz said. “We were the ones who suffered.”

At 36, she had more children than teeth, common for poor women after repeated pregnancies and breast-feeding.

Undernourished and living in close quarters, her children were often sick. Measles was sweeping through the shantytown, afflicting two of Naz’s sons and her 3-year-old daughter, Jasmine, who hung like a rag doll from her mother’s arms.

“I pray to God. I pray really, really hard,” she said. “Should God decide to take my kids, just don’t let them suffer.”

Filippinerna kan nu glädjas åt att RH-bill passerat första röstningsomgången. Förhoppningsvis bryts katolska kyrkans makt över människors möjligheter att begränsa sina familjers storlek inom kort, även om det nog tyvärr kommer ta många år till för katolska kyrkans makt över folks sinnen att brytas. Det ligger mycket i potten.

Half of all pregnancies in the Philippines are unintended, the survey found.

A similar pattern holds across the developing world, where an estimated 222 million women want to avoid pregnancy but do not use modern birth control.

If they did, unplanned births in those countries would fall by two-thirds, as would the number of abortions, according to an analysis by the U.N. Population Fund and the Guttmacher Institute, a New York think tank that supports access to contraception and safe abortion.

Under that scenario, the global population would keep rising but more slowly.

The Philippines has one of the fastest-growing populations in Asia. It is on track to increase by more than half, to 155 million, by 2050.

Greater Manila is one of the most densely populated places on Earth. About a third of its 12 million inhabitants live in poverty, many in teeming shantytowns that sprawl across trash dumps and cemeteries.

“Ja till livet” är nog en av de mest missvisande slogans som hittats på.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar