Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2012
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Ateism+: Den nya Nya Ateismen

Ateiströrelsen i USA (för det är en rörelse där, de jobbar fortfarande med att få det acceptabelt att vara ateist) har tyvärr haft en del problem med sexism. En uppmaning har därför nu kommit om att man ska ta steget vidare, inte bara vara ateister (som ju bara är ett avståndstagande) utan faktiskt stå för något positivt, till exempel allas lika rätt och lika värde; diversitet och jämställdhet. Ateism +! Man kan tycka att man då hamnar i Humanism, vilket förstås stämmer, men det finns en viss distinkt skillnad.

Humanism is […] more engaged with creating secular replacements for the rituals and structures of religious communities… and while many atheists are cool with this idea and are even engaged with it themselves, there are many other atheists who are profoundly turned off by it. And many humanists are actively hostile to the word “atheist.” It’s not just that they don’t choose to use the word themselves. They don’t want anyone else to use it, either.
[…]
Like it or not, atheism and humanism are perceived very differently — both within the broader godless/ secularist/ whatever you want to call it movement, and outside of it. Like it or not, the reality is that “atheism” is generally perceived as being more confrontational. More defiant. More in-your-face. More about visibility. More actively opposed to religion. More actively engaged in trying to persuade religious believers out of it.

Humanism, on the other hand, is generally perceived as more diplomatic. More easy-going. Less interested in debating differences, and more interested in finding common ground. More accepting of religion and religious believers, as long as they accept us. More interested in doing interfaith/ alliance work with believers.

Humanisterna i Sverige har lyckats hålla ihop de här sidorna än så länge, men Humanisterna i USA är mer tystlåtna än vad de hade behövt vara, så de behöver nog den här sparken i baken. Synd att förlora enighet eller bra med diversitet? Både och. Tar det här fart kommer jag personligen nog kalla mig båda sakerna, för vad är poängen med Humanism om man inte sticker ut hakan och tar konfrontationen?

There is a great deal of overlap between humanism and Atheism Plus. They are very similar ideas, very similar visions. There is great value in both. I suspect that many people will call themselves both, and I look forward to the two movements working in alliance for many years to come. But I don’t think they’re the same. And I think it’s reasonable for some people to identify primarily as one, and some primarily as the other.

Du kan läsa mer om vad som ledde upp till Ateism + i New Statesman.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Bookia
Tid: 24 August 2012, 11:37

Nu har jag läst på lite mer om hela ”kontroversen” och jag är mer än lovligt förvirrad. Jag förstår ju båda sidorna av konflikten, om man nu kan destillera hela konflikten till att bestå av endast två sidor. På ena sidan har vi kvinnliga ateister som sedan de började engagera sig i den ateistiska rörelsen, har utsatts för sexuella trakasserier av sina manliga ateistkollegor och som nu har fått nog och vill uppmärksamma detta och arbeta för att den ateistiska rörelsen unisont ska motarbeta sådant och allt annat kränkande beteende. På andra sidan har vi, till överväldigande majoritet, vita män (inkl uppenbarligen och förvånande nog Richard Dawkins) som tycker att kärringjävlarna börjar blanda in oväsentlig skitsnack samt borde hålla käften om sånt fullkomligt nonsens som sexuella trakasserier. Det är ju som bekant bara kärringarna som är överkänsliga som tar illa upp av ovälkomna sexuella inviter, de borde ju för helvete bara känna sig smickrade av att få lite manlig uppmärksamhet. (eller som männen over there själva säger: They oughta meet a real man and REALLY experience what that means, fucking cunts!)
Många av kommentarerna ojar sig över att kärringarna vill blanda in feminism i den ateistiska rörelsen, och kommentatorerna är väldigt noga med att påpeka att (han) ateisten är en människa som inte har någon gudstro, punkt! Så det finns mänger med ateister som har ateism som enda beröringspunkt, det finns ultraradikala vänsterextremister, det finns hela spektrat anhängare av feminism, det finns ateister som verkar hysa Ayn Rand som sin personliga lilla husgud, osv…
Fine, om det finns en sådan bredd på ateister, varför tar dessa ateistiska män så illa upp av att en minoritet (kvinnor) inom den ateistiska rörelsen vill uppmärksamma sexuella trakasserier och vill ta upp det på dagordningen?! Om de inte gillar det, får de väl skita i det. De får väl starta sin egen lilla sekt av vad det är nu själva anser vara ”den rätta ateismen”.
Jag är personligen skeptisk mot breddning av det ateistiska begreppet, om den riskerar att spåra ur som den statsfinansierade radikala extremfeminismen under vars ok vi lever i Sverige har gjort, så är det allt annat än bra för USA. Men helt klart finns det behov av att föra upp det till debatt och alla människor (kvinnor) borde ha all rätt att få debattera det utan att bli kallade för cunts och diverse andra tillmälen och slippa hot om våldtäkt.

Kommentar från tonyf
Tid: 25 August 2012, 21:08

Bookia! Det är mycket mer komplext än du beskriver det. Jag har inte haft tid att skriva om det i all detalj, men både för “A+” och för en del av bakgrunden, så se en del av inläggen i de diskussionstrådar jag länkar till nedan om det är OK med länkar i kommentarer här. (Och nej, det är inte kvinno mot män, det finns många av båda könen på alla “sidor”. Och ja, det finns många fler än två sidor i detta.

Patrik Lindenfors: Som dagt, detta är ganska komplext. Både “A+” i sig självt, och inte minst hela bakgrunden till det hela. Jag har haft ambitionen att försöka utreda det i detalj någon gång, men det tar för mycket tid eller jag är för lat eller vad problemet kan vara. Men stort tack för att du uppmärksammar deras initiativ, jag tror det är viktigt att vi tar diskussionen på allvar, både “A+” som sådant och bakgrunden. Om det är OK med länkar i kommentar här, så hänvisar jag till mina något preliminära tidigare kommentarer:

1) mycket kort och preliminär kommentar direkt om “A+” (till en del har de rätt i att det inte är samma sak som humanism, men deras exakta argument tycker jag inte riktigt håller, och till en del anser jag det beror på otydligthet hos humanisterna):
http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?p=598615#p598615

2) Om ateism som identitet. Jag ser det som viktigt att uttryckligen påpeka att (med agens faktaunderlag) det enda rimliga är att vara ateist, men att det inte är så bra att ta det som identitet eftersom frågan om det finns gud i princip är en empirisk fråga och vi skall, i princip, alltid pröva och ompröva alla empiriska frågor mot data och analys av data:
http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?p=595260#p595260

Kommentar från tonyf
Tid: 25 August 2012, 21:29

Ytterliggare en sak. Som så riktigt påpekats av JemyM ( http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?p=596942#p596942 ) så är humansimen en _livsåskådning_ och jumansitorganisationerna livsåskådningsorganisationer. Det är något (som jag preliminärt uppfattar det) något delvis annorlunda än det som Jen McCreight m.fl. vill bygga upp med “A+”, nämligen en socialrörelse-organisation/rörelse. Humanismen vill förvisso verka också som en rörelse för social förändring, men det är inte grunden utan i grunden är humanismen det djupare liggande livsåskådningsrörelse.

Skriv en kommentar