Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Vetenskap och konst – och Richard Dawkins

Igår var Richard Dawkins i Stockholm, inbjuden av Fri Tanke förlag som ger ut hans senaste bok på svenska, Verklighetens magi. Men det var inte enbart Dawkins som var talare, utan en rad intressanta personer tog scenen i den till bristningsgränsen fullpackade salongen före honom.

Först ut värmde John Houdi upp oss med några underhållande magitrick. Bland annat drog han en näsduk genom ett mikrofonstativ på ett sätt som jag fortfarande inte förstår hur det gick till. Verklighetens magi, indeed.

Sen följde en rad intressanta talare.
Lone Frank – Docent i neurobiologi, men numera journalist och författare. Lone talade om neurovetenskapens och genetikens landvinningar på ett sätt som var helt trollbindande. Hennes bok Mina vackra gener är även den utgiven av Fri Tanke och handlar om den nya konsumentgenetiken.

Nils Uddenberg – Docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning. Hans senaste bok heter Själens schamaner (2011), om psykiatrins historia. Alltid en underhållande talare, så även denna gång.

Sara Strandberg – Forskare i elementarpartikelfysik vid Stockholms universitet och en av de som arbetar med att analysera data från ATLAS-experimentet vid den stora hadronkollideraren LHC vid CERN. Sara hoppas vara med och lösa gåtan om vad universums mörka materia består av. Fascinerande forskningsfält, fascinerande föredrag.

Nyamko Sabuni – Jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister. Sabuni talade om vikten av bildning för att möjliggöra klassresor och integration. Kan ingen ge henne mer makt över utbildningsväsendet (och Björklund mindre)?

Staffan Ulfstrand – Professor emeritus i zooekologi. Staffan satte in Dawkins värv i sitt historiska sammanhang och visade på vilken betydelse Dawkins böcker och artiklar haft för förståelsen av evolutionsbiologin och utvecklingen av ekologin som vetenskap. Ulfstrands senaste bok är ”Darwins idé – den bästa idé någon någonsin haft” (Symposion, 2009). Jag skriver under på vartenda ord Ulfstrand sa i sitt föredrag. Den ökade förståelsen av evolutionsbiologin gjorde ekologin till en mogen vetenskap.

Det var inte dock bara föredrag det handlade om, utan det hela blandades upp med högklassig musikalisk underhållning med Gunilla Backman och Anders Widmark. Har ni aldrig hört dem tillsammans så försök för allt i världen ta chansen nästa gång den ges. Är man det minsta musikintresserad är det en begivenhet att inte missa. Skulle jag klaga på något så är det att vi inte fick höra mer av dem. Jag skulle kunnat ägnat några timmar bara åt musiken.

Men kvällens huvudtema var förstås vetenskapen och kvällens huvudperson utan tvekan Richard Dawkins. Och han levererade. Ni som har sett de Dawkins-klipp jag tidigare har lagt ut här på bloggen vet vad det handlar om. Den här gången handlade det som sagt om Dawkins nya bok Verklighetens magi. Underhållande pedagogiska förklaringar av vetenskaplig kunskap, uppblandat med ideliga nålstick mot religion.

Dawkins var så bra som förväntat, helt enkelt, varken mer eller mindre. Det som därmed gav kvällen sin riktiga guldkant var helheten; proffsigt, underhållande och minnesvärt. Det är inte ofta man är på en begivenhet där alla inslag är lyssningsvärda. Jag är glad över att ha fått möjlighet att vara där. Ni som inte hade samma möjlighet behöver dock inte misströsta. Allt spelades in av Kunskapskanalen och kommer sändas senare i höst.

Missa för övrigt inte Dawkins på Skavlan imorgon kväll!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar