Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Vi är inte som ni

Referaten från religiösa skribenter om Fri Tankes Dawkins-event följer ett bestämt och väldigt förutsägbart mönster. Ska man tro dem var det ingen vanlig presentation om vetenskap det handlade om, det var en i det närmaste religiös händelse. Den katolska tidskriften Signum kallar det för ett “väckelsemöte”. På Svenska Dagbladets ledarsida skriver man om Dawkins och andra ateisters starka – ja religiösa! – övertygelse. Kyrkans tidning talar om en hängiven stämning när Dawkins föreläste.

Budskapet man försöker hamra in är enkelt. Vi ateister är likadana som dem. Inte bara det, utan vi har just de dåliga sidorna av den religiösa övertygelsen – de som man skäms lite över, men inte kan göra sig av med men gärna pekar ut hos andra. För det är uppenbart i alla dessa referat att “hängiven stämning”, “väckelsemöte” och “religiös övertygelse” är något dåligt, något pinsamt, något oattraktivt. Skribenterna vill så gärna, så gärna att vi ska vara som dem.

Men nej, så enkelt är det inte. Så fort någon applåderar entusiastiskt är det inte väckelsemöte. Religion har inte monopol på vare sig entusiasm, applåder eller dedikation. För vad finns för tecken att visa uppskattning i vår kultur? Man kan vara väldigt glad att ha fått höra något klokt, eller retoriskt skickligt, eller vackert, och då applåderar man, ja. Som på – teatern? Konserten? De religiösa verkar här vilja lägga beslag på ett högst allmänmänskligt sätt att visa uppskattning. Det kan de glömma.

Framför allt är det dock skillnad på övertygelsen. Enligt det vetenskapliga förhållningssättet – det som alla av Dawkins-tillställningens talare håller sig till – är varje sanning öppen för omvärdering. Kommer det övertygande argument mot den position man håller sig till är man av detta förhållningssätt förpliktigad att byta åsikt. Det är om detta vi har en övertygelse – att varje övertygelse är öppen för omvärdering. Det är om detta vi är fundamentalister – att man alltid måste vara icke-fundamentalist.

Så jag är ledsen, alla ni religiösa, men att tro på sådant det inte finns en god orsak att tro på, det är något ni får stå för själva. Vi är inte som ni. Och vi är jävligt glada över det. Vi kan till och med applådera andra som har samma inställning. Ibland på ett väldigt entusiastiskt sätt.

Läs även Kristen opinions inlägg i frågan; de verkar ha kommit fram till samma sak.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från George
Tid: 7 September 2012, 13:24

Ateism är en religion på samma sätt som att inte spela fotboll är en idrott. 😉

Kommentar från Annika Borg
Tid: 7 September 2012, 13:56

Vi kommenterar det ytterligare här:
ttp://blogg.passagen.se/kristenopinion/entry/apropå_dawkins

Kommentar från Annika Borg
Tid: 7 September 2012, 13:58

Sorry, fel länk. här rätt: här:http://blogg.passagen.se/kristenopinion/entry/kristen_opinion_på_plats

Kommentar från Dan Porsfelt
Tid: 9 September 2012, 1:56

Ja, det enda jag vet religiösa människor har, som inte vi vanliga människor har, är tungomålstalandet. I övrigt får nog tungomålstalarna tåla, att vi både applåderar och sjunger sånger. Både i föreläsningssammanhang och på fotbollsläktaren. Häng gud, kort sagt.

Skriv en kommentar