Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Mormonism

Nu när Richard Dawkins varit otrevlig mot en mormon i Skavlan på bästa sändningstid (se programmet här) och USA löper risken att få en president som är mormon så kanske det är dags att ta sig en titt på mormonismen. Vad är Mormonism för något och hur kom religionen till?

Mormonismen grundades av Joseph Smith (23 december 1805 – 27 juni 1844). Smith drygade ut den lilla inkomst man fick in från familjens gård genom skattsökande. Joseph hävdade att han kunde använda “siar-stenar” för att hitta försvunna ting och nedgrävda skatter. För att göra detta la han stenarna i en hatt och stoppade ner huvudet djupt och “såg” det han letade efter i reflektioner i glasstenarna. Smith arresterades och fälldes för att lura folk på pengar med denna metod.

År 1823, under bön, besöktes Smith av en ängel vid namn Moroni. Moroni berättade för Smith “att det fanns en gömd bok, skriven på plåtar av guld, vilken innehöll en berättelse om den amerikanska kontinentens forna invånare och deras ursprung. Han sade också, att den innehöll det eviga evangeliet i dess helhet, såsom Frälsaren överlämnade det åt de forna invånarna. Vidare omtalade han, att två stenar infattade i silverbågar – och dessa stenar fastgjorda vid en bröstsköld, utgjorde de så kallade Urim och Tummim – voro gömda på samma ställe som plåtarna, att i forna dagar de, som ägde och begagnade dessa stenar, voro siare och att Gud hade berett dem, så att denna bok skulle kunna översättas.

Mormontemplet i Salt Lake City

Efter att i fyra år misslyckats hämta plåtarna kunde Smith till slut få tag på dem och börja översätta deras budskap. Först använde han sin fru som skrivare, men översättningen tog inte riktig fart förrän en jordbrukare i trakten tog sig an arbetet. I början var skrivaren och Smith åtskilda av ett skynke, men senare tog man bort skynket. Smith la då “översättarna” (stenarna Urim och Tummim) i en hatt och placerade ansiktet i hatten. Sen dikterade han. Smith tittade inte på plåtarna – som låg övertäckta på bordet framför honom och senare gavs tillbaks till Moroni.

Ingen annan person såg någonsin plåtarna. Dock finns i början av varje Mormons bok elva vittnesmål av personer som hävdas sett dem. Men det de hävdade ha sett var syner av plåtarna, inte de verkliga plåtarna.

Bokens budskap är inte att leka med. Det hela tar sin början ungefär 600 år innan Jesus födelse, i Jerusalem. Babylonierna hade omringat staden och invånarna väntade på att tvångsförflyttas. En profet – Lehi – propagerade för religiös omvändelse, men ingen lyssnade. Då befallde Gud honom att ta sin familj och gå ut i ödemarken, så skulle Gud visa honom ett nytt förlovat land. Efter mycket om och men lyckas de så småningom segla till … Nordamerika.

När Lehi dör uppstår stridigheter mellan sönerna och sinen Nephi ger sig därför av med de rättfärdiga – Nephiterna – för att grunda ett rättfärdigt samhälle. De andra sönerna bildar en grupp som kallas Lamaniter som på grund av sitt uppror mot Gud drabbas av en förbannelse och blir … mörkhyade.

Nephiterna går igenom perioder av uppgång och fall. År 34 drabbas Nordamerika av naturkatastrofer, jordbävningar och orkaner. Mitt i detta uppenbarar sig den uppståndne Jesus och lämnar sitt budskap till Nephiterna. 200 års utopi följer, men sen går Nephiterna under i en spasm av krig och korruption.

Den sista striden utkämpas på kullen Cumorah där Mormon, den siste nephitiske härföraren, ser sitt folk gå under. Dock lyckas han först sammanställa sitt folks skrifter, av någon anledning på plåtar av guld, och ge dem till sin son Moroni. Moroni gräver ner plåtarna. Världen får sen vänta i över tusen år på att Joseph Smith ska dyka upp för att gräva upp dem och översätta dem genom att titta i en hatt. I Mormons bok får vi veta att de nordamerikanska indianerna är direkta ättlingar till judiska invandrare vars kultur förfallit.

Det råder viss tveksamhet om Mormons boks äkthet. Joseph Smith översatte av någon anledning boken till 1600-talsengelska, trots att han gjorde översättningen på 1800-talet. Det finns inga oberoende evidens för någon person, plats eller händelse i boken. Varken DNA eller språk tyder på något speciellt nära släktskap mellan judar och nordamerikanska indianer. I Mormons bok förekommer kor, får, oxar, hästar, grisar, getter och höns, trots att inga av dessa djur fanns på den amerikanska kontinenten innan européer tog dit dem. Det står också om lejon, elefanter, honungsbin, stål, silke, kedjor, sablar, vagnar och dop.

Och detta tror Mitt Romney på.

Se även Aftonbladet. Världen Idag har tre artiklar (!) om Dawkins besök: ett, två, tre.

Mycket av det jag skrivit här ovanför är baserat på information från Wikipedia. Jag har varit lite lat den här gången och inte källkollat. Ser ni något fel så säg till i kommentarerna – med källhänvisning som inte är hämtat från Mormonkyrkan själv.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Tobias Lindberg
Tid: 8 September 2012, 13:56

Intressant och roligt blogginlägg! Ja, alla religioner är tramsiga men mormonernas religion med Smith i spetsen hör nog till de som är väldigt tramsiga!

Skriv en kommentar