Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Text tom på innehåll antagen till teologisk konferens

Det var bara en tidsfråga innan någon försökte sig på att replikera Alan Sokals upptåg i ett annat pompöst ämne. Sokal, om ni kommer ihåg, lyckades publicera en text i en ansedd tidskrift, Social Text, och avslöjade med detta det pretentiösa blaj som postmodernismen evolverat till. Ni kan läsa om hela historien på Wikipedias uppslag om “The Sokal affair“. Postmodernismen har aldrig helt hämtat sig, även om det, framför allt i början, fanns guldkorn även i detta vetenskapliga angreppssätt. De avslöjade obönhörligen allas vår “hemmablindhet”.

Nu har en belgisk filosof, Dr. Maarten Boudry, lyckats bli antagen som föredragshållare på en fin teologisk konferens, Reformational Philosophy, med följande Abstract (vetenskapliga sammanfattning). Se om ni kan få ut någon som helst sans och reson ur detta:

The Paradoxes of Darwinian Disorder. Towards an Ontological Reaffirmation of Order and Transcendence.
Robert A. Maundy, College of the Holy Cross, Reno, Nevada

In the Darwinian perspective, order is not immanent in reality, but it is a self-affirming aspect of reality in so far as it is experienced by situated subjects. However, it is not so much reality that is self-affirming, but the creative order structuring reality which manifests itself to us. Being-whole, as opposed to being-one, underwrites our fundamental sense of locatedness and particularity in the universe. The valuation of order qua meaningful order, rather than order-in-itself, has been thoroughly objectified in the Darwinian worldview. This process of de-contextualization and reification of meaning has ultimately led to the establishment of ‘dis-order’ rather than ‘this-order’. As a result, Darwinian materialism confronts us with an eradication of meaning from the phenomenological experience of reality. Negative theology however suggests a revaluation of disorder as a necessary precondition of order, as that without which order could not be thought of in an orderly fashion. In that sense, dis-order dissolves into the manifestations of order transcending the materialist realm. Indeed, order becomes only transparent qua order in so far as it is situated against a background of chaos and meaninglessness. This binary opposition between order and dis-order, or between order and that which disrupts order, embodies a central paradox of Darwinian thinking. As Whitehead suggests, reality is not composed of disordered material substances, but as serially-ordered events that are experienced in a subjectively meaningful way. The question is not what structures order, but what structure is imposed on our transcendent conception of order. By narrowly focusing on the disorderly state of present-being, or the “incoherence of a primordial multiplicity”, as John Haught put it, Darwinian materialists lose sense of the ultimate order unfolding in the not-yet-being. Contrary to what Dawkins asserts, if we reframe our sense of locatedness of existence within a the space of radical contingency of spiritual destiny, then absolute order reemerges as an ontological possibility. The discourse of dis-order always already incorporates a creative moment that allows the self to transcend the context in which it finds itself, but also to find solace and responsiveness in an absolute Order which both engenders and withholds meaning. Creation is the condition of possibility of discourse which, in turn, evokes itself as presenting creation itself. Darwinian discourse is therefore just an emanation of the absolute discourse of dis-order, and not the other way around, as crude materialists such as Dawkins suggest.

Receptet är enkelt. Kritisera materialismen och bekräfta det gudomliga. Säg något negativt om Dawkins och skriv resten fullkomligt obegripligt. Klart! Mer sofistikerad än så är inte den sofistikerade teologin.

Dagens hjälte: Maarten Boudry

Tips till kristna som vill försöka kontra: Varken Sokal eller Boudry har ljugit ihop några resultat utan har enbart skrivit obegripliga texter tomma på innehåll. Det är inte samma sak om man baxar en ren lögn förbi vetenskaplig peer-review.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Thommy M. Malmström
Tid: 25 September 2012, 16:12

Det liknar en vanlig text eller uttalande från Lunds stifts biskop, Antje Jackelén. Hennes bok “Gud är större” är ett likadant svammel, dock med “ärliga” avsikter. Vill man kan man automatisera hela dravlet á la (numera insomnade) Birrogeneratorn.

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 25 September 2012, 18:55

Tycker nog att Whitehead hade en poäng där (baserad på Kant?) …

Kommentar från Johnny Lilja
Tid: 1 October 2012, 17:29

Det hela påminner lite om Stanislaw Lems suveräna bok “Det perfekta tomrummet” eller för all del en alldeles för sen kväll på någon pub nära filosofiska instutionen

Skriv en kommentar