Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Forskare tar över hjärna – på en mask

En forskargrupp vid Harvard har lyckats “ta över” hjärnan hos en rundmask – Caenorhabditis elegans – en organism som länge använts som modellorganism i hjärnforskning då den har ett så enkelt uppbyggt nervsysten, med endast 302 nervceller. (Tidigare forskning på C. elegans har belönats med tre nobelpris, två i medicin 2002 och 2006, samt ett i kemi, 2008.)

En Caenorhabditis elegans, där alla 302 nervceller uttrycker Grönt
fluorescerande protein (som gav 2008 års Nobelpris i kemi).

Det forskargruppen lyckats med är att, inom loppet av 20 millisekunder, ta en bild av rundmasken, processa bilden för att hitta rätt neuron och sedan sikta och skjuta en laserstråle på nervcellen för att stimulera den. Detta repeteras 50 gånger per sekund. Genom detta förfarande kan forskarna styra maskens rörelseriktning eller få den att tro att det finns mat i närheten.

“By manipulating the neural system of this animal, we can make it turn left, we can make it turn right, we can make it go in a loop, we can make it think there is food nearby,” Ramanathan said. “We want to understand the brain of this animal, which has only a few hundred neurons, completely and essentially turn it into a video game, where we can control all of its behaviors.”

Det här ställer förstås till det epistemiologiskt för masken. En grupp forskare har trätt in i Descartes onda demons ställe och lurar masken att tro att den yttre verkligheten ter sig på det sätt som maskens sinnesorgan rapporterar om. Men så är det ju inte. Det vet vi säkert, genom information från våra egna sinnesorgan…

… eller hur?

(Lite sympati har jag för masken. Även min hjärna är övertagen av en forskare.)

Läs mer om studien hos ScienceDaily eller läs forskargruppens egen rapport hos Nature.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar