Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2012
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Arkeologer hittar transperson i 5000 år gammal grav

Arkeologer har hittat en transperson i en grav från 5000 år sedan. Personen, som anatomiskt sett var en man, var begraven på typiskt kvinnligt vis, något man aldrig sett förut i denna kultur – den snörkeramiska – som är känd för sina strikta begravningsritualer. Män blev i den här kulturen begravda liggandes på höger sida med huvudet riktat åt väster, men denna man var istället begravd liggandes på vänster sida med huvudet riktat åt öster – på typiskt kvinnligt vis.

“From history and ethnology, we know that people from this period took funeral rites very seriously so it is highly unlikely that this positioning was a mistake,” said lead archaeologist Kamila Remisova Vesinova. “Far more likely is that he was a man with a different sexual orientation, homosexual or transsexual.”

Bild på begravd person från mesolitikum.
I övrigt okopplad till texten.

En annan ledtråd är att män i den snörkeramiska kulturen normalt begravdes jämte vapen, hammare och flintknivar, liksom bredvid mat och dryck för att hjälpa dem till andra sidan. Den här graven innehöll istället en ägg-formad kruka, något som kvinnor brukade begravas med. Alla dessa evidens gör att arkeologerna är rätt säkra på sin tolkning.

“We believe this is one of the earliest cases of what could be described as a ‘transsexual’ or ‘third gender grave’ in the Czech Republic,” reiterated cooperating archaeologist Katerina Semradova.

Semradova påpekar att arkeologer tidigare hittat en grav från den mesolitiska perioden där en kvinnlig krigare blivit begravd på manligt vis. Genusöverskridande begravningar var med andra ord ovanliga, men de existerade.

Läs mer i the Telegraph.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anne Colt
Tid: 13 October 2012, 16:34

Varför är detta arkiverat under “Homosexualitet”? Transsexualism har inget med sexuell läggning att göra över huvud taget!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 13 October 2012, 16:42

Fel av mig. Nu har jag ändrat till Vetenskap, vilket är ämnet. Ber om ursäkt.

Kommentar från anna
Tid: 14 October 2012, 13:58

Varför inte arkivera ämnet under queer? 😉

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 14 October 2012, 14:21

Men verkligen? Hur skulle det se ut?

Kommentar från Seve
Tid: 14 October 2012, 15:05

Hallå! Det här är faktiskt gravallvarligt.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 14 October 2012, 15:58

Ok, då får det bli ett allvarligt svar. Det var dumt av mig att arkivera under “Homosexualitet” eftersom fyndet inte nödvändigtvis har med homosexualitet att göra. Men “Queer” har för mig en del politiska trådar som gör att jag inte gillar uttrycket. Jat har till exempel läst en queer-teoretiker, kommer inte ihåg vem, som menade att könstillhörighet och sexuell preferens var en ren fråga om val, något jag inte tror ett dyft på. Därav arkiveringen under beteckningen “Vetenskap”, eftersom fyndet ändå är ett vetenskapligt fynd.

Men jag är glad över att min kära läsekrets har åsikter om mitt arkiveringssystem. Det värmer!

Kommentar från Jennifier TS
Tid: 14 October 2012, 16:47

Till att börja med är jag själv genuint transsexuell Dvs korrigerar kroppen för att fullt passa in i det kön kroppen korrigeras till. Håller med om att queer är ett politiskt begrepp. Visst är det vetenskaå vetenskapen lutar åt att ts beror på hormonell påverkan under fosterstadiet.

Kommentar från Anders Gustafsson
Tid: 17 October 2012, 8:32

Jag tycker inte att du bör döma begreppet queer efter EN queer-teoretiker! Flera ickeheteronormativa som jag pratat med upplever att de inte alls känner sig bekväma med indelningen i H B eller T. Hur ska man t ex klassificera någon som upplever sig som homosexuell man i ett förhållande med en man, och homosexuell kvinna i ett förhållande med vissa kvinnor, och heterosexuell man i förhållanden med andra kvinnor? Sen har du alla andra ickenormativa som själva anser sig höra till queer: BDSM, polyamorösa, etc. Varför inte göra det enkelt för dig själv och ta bort kategorin homosexualitet och ersätta den med HBTQ, eller varför inte SEX? 🙂

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 October 2012, 4:25

Vadå EN queer-teoretiker? Men jag har gjort det enkelt för mig själv och lagt det i kategorin Vetenskap. (Homosexuella får dock behålla sin kategori till andra tillfällen.)

Skriv en kommentar