Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2012
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

“Fri migration inom världen borde vara lika självklar som fri migration inom Sverige”

Lena Andersson har idag ännu en lysande kolumn i DN, denna gång om fri invandring.

Begreppet ”generös invandringspolitik” vilar på föreställningen att ett land är ett hem. Ett hem som invånarna äger gemensamt och därför bestämmer över på samma sätt som en individ bestämmer vem som får och inte får komma in i den egna bostaden. Betraktar man Sverige som ett hem och svenskarna som en storfamilj är det följdriktigt att vi röstar om, och diskuterar i tv, hur många och vilken sort vi tar in i våra rum.

När familjer efter överläggningar släppt in främlingar i sitt hem blir de i samma stund personer man behöver ta hand om. I det goda hemmet tar man hand om sina gäster, dukar fram frukost och middag under stigande irritation. Det är tänkbart att denna inställning, ofrånkomligen ojämlik, avtar om man slutar se landet som sina ägor dit man släpper in folk efter att ha hållit familjeråd.

I medvetandet är Sverige en by, trots att Sverige är större än staden. I staden undrar man inte varför folk är där och hur länge de stannar. I byn ägnar man mycket energi åt vilka som kommer och går, vilka som hör dit och inte.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar