Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

“En myt att vetenskap kan förenas med religion”

Idag svarar jag och Christer Sturmark på Claphaminstitutets debattartikel från häromdagen där de hävdade att religion och vetenskap går ihop eftersom det finna religiösa forskare. Det är en felaktig slutledning.

Claphaminstitutet, som arbetar för att försvara den kristna tron, förnekar enligt sin hemsida delar av evolutionsteorin eftersom dessa står i konflikt med vad som står i bibeln. Hur man kan hävda den åsikten samtidigt som man påstår att det inte finns någon konflikt mellan religion och vetenskap är obegripligt.
[…]
Konflikten mellan tro och vetenskap handlar om metodik. Religioner har föreställningar om en övernaturlig verklighet. Det kan röra sig om gudar, andar eller själar. Eftersom de här påstådda entiteterna är övernaturliga är de oåtkomliga för undersökningar. Vill man tro på deras existens får man istället lita till de auktoriteter som påstår sig veta saker om dem.

Vetenskap fungerar fundamentalt annorlunda. Där litar man inte på någon auktoritet utan istället på en metod. Metoden är i grunden enkel. Behåll kunskap som håller för experimentella tester och observationer, kasta bort kunskap som inte håller för dessa tester. Tror man inte på ett vetenskapligt påstående kan man själv konstruera experiment eller göra observationer som visar att den är felaktig.

Läs hela artikeln hos SvD.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Gösta Koeck
Tid: 12 December 2012, 3:25

Vad är religion?
Är det inte, vad den än kallas, ett sätt att förklara det som inte kan förklaras? Samtidigt som man därigenom skaffar sig makt över människor. Man kan därigenom ge sken av att veta mer än man egentligen vet utan att erkänna att man inte vet något.
I den så kallade religionens namn kan man sedan begå vilka och hur många brott som helst.
Ja vi måste tro på något eller någon, men det enklaste tycks vara att starta en religion, alltså att få folk att tro på något som vi kan begripa. I själva verket är allting obegripligt och kan inte förklaras med våra begränsade sinnen och kunskaper.

Skriv en kommentar