Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2013
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

“Varifrån kommer känslor och värderingar?”

Nya Sans har precis kommit ut. Där har jag en artikel jag är sällsynt nöjd med själv, så jag länkar till den även här. Men låt nu inte det hindra er från att köpa tidningen – Sans innehåller som vanligt många bra artiklar.

___________________________________

Varifrån kommer känslor och värderingar?

Hur kan kärlek och smärta uppkomma ur materiella processer? Varifrån kommer tankar om rätt och fel? Svaret på det finns långt tillbaka i livets historia. Primitiva känslor och värderingar finns till och med hos organismer utan nervsystem.

Här är ett forskningsresultat som kanske kan komma som en lättnad för alla lärare: det behövs inte någon hjärna för enkel inlärning – det verkar inte ens krävas flera celler. Detta är fortfarande ett kontroversiellt resultat, men den encelliga organismen Paramecium caudatum, ett toffeldjur, kan med hjälp av milda elektriska stötar läras att föredra antingen mörker eller ljus. Lärare bör kanske inte anamma elstötsmetoden, men märkligt nog uppskattar Paramecium-cellerna stötarna och rör sig mot det tillstånd – antingen ljus eller mörker – som de lärt sig att förknippa med dem.
Läs resten av artikeln här.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Bengtsson
Tid: 14 January 2013, 15:37

Intressant och trevlig text, Patrik. Den låter jag mina elever läsa till hösten, som en del av kursen “Naturvetenskap+”.

Ta gärna en titt på kursens webbsida: natvetplus.blogspot.se

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 January 2013, 0:26

Tack Björn! När jag tittar på din kursplan får det mig att vilja gå om gymnasiet.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 January 2013, 0:35

Och grattis till förstaplatsen hos Olle Häggström. Jag måste hålla med om hans bedömning. http://haggstrom.blogspot.se/2013/01/2012-ars-basta-bloggposter.html

Skriv en kommentar