Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2013
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

“Vi på Tunaskolan har valt att inte lägga några värderingar i den debatt som vår bild skapat”

Är det här en ok bild att ha som märkning av en toalett på en grundskola? Å ena sidan är den ju lite rolig, på det där bastuskämt-sättet. “Höhö, han tjuvkikar.” Å andra sidan trivialiserar den sexuellt ofredande – för hur ska man annars klassificera tjuvkikande? En som fick nog var Astrid Johansson, 14 år och elev på skolan. Du kan läsa hela historien om hur skolan hanterade hennes engagemang på Sourze.

Vad som framstod som till och med mer upprörande än den provokativa väggmålningen, var den information som framkom om hur Tunaskolan har bemött kritiken och den elev, Astrid, som vågade ställa sig upp och ifrågasätta bilden. Målningen står nämligen inte ensam i skolkorridoren. På väggen bredvid sitter nu också ett kollage med (här kan vi ana en viss stolthet) rubriken “Skolans kändaste målning”, under vilken artiklar och kommentarer från nätet har skrivits ut och klistrats upp. Som exempel lyder en av kommentarerna: “Hur kan man på allvar bli kränkt av det här? Hur är det psykiskt möjligt? Har folk verkligen så få riktiga problem i sin vardag?”
[…]
I ett mail skrivet av skolans rektor som publicerats på nätet, står det:”Vi på Tunaskolan har valt att inte lägga några värderingar i den debatt som vår bild skapat.” Kanske är det just där problemet ligger. I ett samhälle som svämmar över av sexistiska stereotyper, olika former av övergrepp och begränsande könsnormer, borde den svenska skolan inte tveka att ställa sig bakom värderingar om jämlikhet och rättvisa, och inte acceptera bildspråk som trivialiserar sexualbrott i den miljö där unga människor vistas och formas, varje dag.

Jag håller helt med Sourzes reporter i det att Tunaskolan borde vara stolta över att ha Astrid Johansson som elev. Hennes typ av engagemang är något som en skola borde ta tillvara, inte trampa ner. Sen måste skolan nog fundera lite över de värderingar som man faktiskt förmedlar i den debatt som deras bild skapat – trots att man tror sig inte förmedla några. Vad är det för demokratisyn skolan visar prov på när man kör över en engagerad elev med hjälp av någon sorts Robinsonomröstning?

Skicka rektorn och bildläraren på utbildning/omskolning och ge Astrid en utmärkelse för civilkurage.
Bookmark and Share

Skriv en kommentar