Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategorier

Är bibeltolkning statens angelägenhet? Är homofobi statens angelägenhet?

Stefan Gustavsson, teolog och generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen, protesterade igår på SvD Brännpunkt mot att Ungdomsstyrelsen givit bidrag till Riksförbundet Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personers (EKHO) arbete för att påverka Frälsningsarméns bibeltolkning.

Sedan när blev det statens uppgift att korrigera hur de religiösa samfunden tolkar sina urkunder?
I samtliga kristna sammanhang pågår det idag samtal kring bibeltolkning och sexualitet. När då staten genom Ungdomsstyrelsens beslut väljer sida i en för många viktig teologisk diskussion – hur man väljer att tolka Bibeln – sätter det offentliga krokben för det fria och villkorslösa samtalet. En röst av många i den offentliga debatten får försprång på skattebetalarnas bekostnad. Något som knappast renodlar rollerna mellan det civila samhället och det offentliga.

Det är lätt att förstå Stefan Gustavssons upprördhet. Religion är ju en privatsak!

Fast är det det egentligen? När religion handlar om att förmedla till en kategori människor att de är omoraliska syndare, enbart för sin kärleks skull, då påverkar religionen samhället i stort. Och inte på ett positivt sätt – tvärtom. Hatspråk angår oss alla och är något som bör stävjas, av opinionen, av staten, av så många som möjligt. Samhällets grundläggande värderingar vilar på tanken om alla människors lika värde och alla människors lika rättigheter. Det här är något Ungdomsstyrelsen har i uppdrag att främja.

Vi vill inget hellre än att religion ska vara en privatsak. Men när Stefan Gustavsson och hans gelikar predikar fördömelse och argumenterar för olika rättigheter för olika människor, då blir hans religion en angelägenhet för oss alla – och något vi bör arbeta för att förändra. Om inte samhället ska främja allas lika rätt och lika värde, vad ska vi då främja för värderingar?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Christer Brodén
Tid: 4 January 2014, 23:16

Kejsar Konstantin var den förste att kalla samman biskopar, för att tala om hur de skulle tro. Denne överstepräst i hednisk romersk solkult blev därav helgon. Generaldirektören i ungdomsstyrelsen är nog inte någon sämre människa, så varför inte: Sankta Alice Bah (Kuhnke).

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 11 February 2014, 20:58

När jag var yngre gillade jag inte homosexualitet för att den var så improduktiv…nu när jag vet bättre om världens befolkning gillar jag homosexualitet just för dess improduktivitet

Skriv en kommentar