Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Forskare kopplar ihop hjärnorna på råttor

I ett rätt spännande experiment har forskare nu lyckats direktkoppla två råtthjärnor till varandra. Att kopplingen fungerade visade man genom att låta råttorna lösa ett problem tillsammans. Forskarna lät råttorna vara i varsin bur, utan annan kontakt än den genom de inopererade elektroderna. De gav en signal med en lampa till den första råttan om att det fanns en matbit att hämta om den tryckte ner rätt pedal (det fanns två att välja mellan med varsin lampa ovanför som signalerade vilken som skulle tryckas på). Om den andra råttan tryckte ner samma pedal i sin egen bur fick den också en matbit och den första råttan en extra matbit. Om den andra råttan tryckte ner fel pedal fick de ingen belöning.

Det tog ungefär 45 dagars inlärning för råttorna få till det, men sedan kom de upp i över 70% rätt. Forskarna beskrev det som om det plötsligt “klickade” och råttan som tog emot signalen förstod att kunskapen om vilken pedal som var den rätta redan fanns i hens huvud. Så här var försöksuppställningen (från BBC):

One rat is designated the “encoder”, who will receive a visual clue,
the other is the “decoder”, who will not.
A light is switched on in the trained, encoder rat’s cage above one
of two levers which will release a reward if pressed.
The encoder rat sees the light and presses a lever to receive a reward.
As it does so, the brain signal is sent to the decoder rat’s brain.
The decoder rat interprets the brain signal, chooses the correct lever and gets
a reward. If the decoder rat gets it right, the encoder rat gets an extra reward.

För att verkligen testa att det inte fanns någon annan kommunikation mellan råttorna upprepade man experimentet, men den här gången med den ena råttan i USA och den andra i Brasilien. Forskarna har redan idéer om hur man kan fortsätta.

Nicolelis foresees eventually extending the system to larger numbers of animals. “We are already building the setup… You could actually have millions of brains tackling the same problem and sharing a solution.”
And he also thinks the idea could be extended to humans.
“We will have a way to exchange information across millions of people without using keyboards or voice recognition devices or the type of interfaces that we normally use today,” he said.
“I truly believe that in a few decades… we will know what it is to communicate in that way.”

Ja, varför inte?

Här kan du läsa BBCs rapportering om forskningen. Själva forskningsrapporten är publicerad i Scientific Reports och allmänt tillgänglig.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar