Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Särskilda mänskliga rättigheter för muslimer och muslimska kvinnor?

Mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter kommer inte sällan på kollisionskurs med religiösa läror och patriarkala traditioner. Hur löser man detta? Humanisterna menar att människors och kvinnors lika rättigheter är universella – de gäller alla! De religiösa lärorna och patriarkala traditionerna måste backa.

En annan tänkbar väg att vandra är förstås att istället göra avkall på universaliteten. Mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter bör kanske vara annorlunda för olika människor, allt beroende på vad de råkat födas in i för sammanhang? Den här vägen vandrar Susanne Wigorts Yngvesson, lektor i etik (!) vid Teologiska högskolan Stockholm, i en gästkrönika hos Dagens Seglora. Vad tycks om följande, så här på kvinnodagen?

En intressant kritisk röst är Yvonne Yazbeck Haddad, professor i islamsk historia i Georgetown. Hon ställer den utmanande frågan: ”Är internationella kvinnoorganisationer villiga att ge rum för den sorts verkliga pluralism som en sådan [muslimsk] annorlunda förståelse av mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter måste innebära?

Den sortens utmaning som kommer från Yazbeck Haddad tror jag kan bidra till att befria kvinnor i väst som berövas tillgång till sin andlighet. Det religiösa behöver emanciperas till en kultur där slöjan kan tolkas som befriande och där religion betraktas som en väsentlig erfarenhet i den offentliga och politiska sfären.

Jag tycker inte Haddad och Wigorts Yngvesson är radikala nog. Om man kan tolka om slöjan som befriande kan man väl tolka om färgkodade leksakskataloger som jämställda? Varför inte tolka om alla patriarkala förtryckarsymboler på en gång så är alla problem lösta?!

Vad säger ni? Är ni “villiga att ge rum för den sorts verkliga pluralism som en sådan [muslimsk] annorlunda förståelse av mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter måste innebära?” Lika rättigheter för homosexuella muslimer? Nja, det kräver en “annorlunda förståelse“. Hedersförtryck? Det behöver “tolkas som befriande“. Hatpredikningar från moskéer? Man måste “ge rum för den sorts verkliga pluralism som en sådan [muslimsk] annorlunda förståelse av mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter måste innebära.” Bara er egen fantasi sätter gränserna för vad en sådan här omtolkning av de mänskliga rättigheterna kan tänkas betyda.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar