Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Sekularism bästa garanten för religiös tolerans

Den bästa garanten för religiös tolerans är, föga förvånande, sekularism. De som kritiserar oss som vill ha ett sekulärt samhälle glömmer ofta detta faktum, att om man vill ha verklig tolerans för religiöst oliktänkande så måste samhället vara så neutralt som möjligt. Människor med stark religiös tro är ofta intoleranta mot andra med annan tro.

Data kommer från World Values Survey. Om ni vill läsa mer om analysen så finns allt beskrivet på Pippa Norris blogg.

New survey evidence demonstrates a strong link between the strength of religiosity and religious tolerance, irrespective of the predominant type of faith in each society.
The 6th wave of the World Values Survey (conducted in 2010-2012) measured the strength of religiosity by asking respondents to place themselves on a 10-point ‘importance of God’ scale. The survey also asked people to agree or disagree (on a 4-point scale) with the statement ‘The only acceptable religion is my religion’. The results below show the strong link between the strength of religiosity and faith-based tolerance. It is true that Muslim-predominant societies such as Qatar and Morocco turn out to be both highly religious and least tolerant of other faiths. Central Asian ‘stans’ are also intolerant. But some other highly religious Catholic and Orthodox societies are also moderately intolerant, exemplified by followers of the Apostolic Church in Armenia, Christians in Ghana, and Catholics in Poland and Mexico. By contrast the most secular societies under comparison also prove the most tolerant, such as Lutheran Sweden and Estonia, Catholic Spain, Protestant New Zealand, Buddhist South Korea.

Tack till Mikael Sandberg för tips.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar