Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

“Stäng fler religiösa friskolor”

Med anledning av att skolinspektionen stänger en religiös friskola för att de inte följer lagen skriver Virpi Hellmark och Sara Mohammad på Newsmill om att man borde stänga fler religiösa friskolor.

Det kan inte nog poängteras, hur religion är en privatsak för varje enskild individ, och hur den ungas individuella rättigheter måste vara överordnade de vuxnas religiösa tillhörighet.
[…]
Det är tänkt, att vi alla skall stå lika inför lagen, att vi alla skall omfattas av samma rättigheter, och skyldigheter. När en skola startas upp med en religiös värdegrund, och det synes handla om ett försök att uppnå miniminivåer enligt lagen, kan resultatet aldrig bli bra. I Skolinspektionens granskningsrapport framkommer bland annat, hur elever trott att fredagsbön på skoltid varit ett obligatoriskt inslag.

”Varje fredagseftermiddag är det fredagsbön. Rektorn anger att deltagandet är frivilligt men vid elevintervjuerna framkommer flera konkreta exempel på att eleverna känner sig tvungna att delta och de elever som ber att få slippa upplever att läraren, som håller i fredagsbönen, ifrågasätter deras begäran. Det har också hänt vid flera tillfällen att elever övertalats att delta trots att de velat slippa.”

(Skolverket, Dnr 44-2012:1123, sid 9)

Skolinspektionen har också konstaterat hur musikundervisning inte kunnat bedrivas enligt den nationella läroplanen i avsaknad av musikinstrument och hur skolan i egentlig mening helt saknat måldokument för sin verksamhet. De språken som erbjudits har varit somaliska och arabiska, annan språkundervisning, förutom svenska förutsätter vi förstås, har saknats helt, trots att varje elev har rätt till språkundervisning i främmande språk. Avsaknaden av musikinstrument kan ses ha en direkt koppling till islam. För ett antal år sedan fanns en internetsajt med en tråd om hur föräldrar skulle gå tillväga för att få bort musik inslaget ur deras barns undervisning, hur musik avledde barnen från tänkande på sin Gud. Tråden innehöll rent praktiskt tillvägagångssättet från skolans rektor hela vägen till Förvaltningsrätten med hänvisningar till att förälder som nekades detta avsteg från den nationella läroplanen för sina barn skulle hänvisa till odemokratiska värden och islamofobi.

De religiösa krafter som hänvisar till det ovannämnda, har missuppfattat en sak. Den svenska skolan vilar på demokratins värdegrund, på likaberättigande och individuella rättigheter. I skolans värld skall enligt gällande skollag varje elev få utrymme att utveckla sin person, och därmed sin egenart. Föräldrarna styr inte över individens egenart. Det är därför inte ett dugg odemokratiskt att säga, att skolan är, och skall vara, en frizon från religiösa åsikter och religiösa värdegrunder.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Religiösa friskolor måste stängas | Asebeia
Tid: 21 March 2013, 11:00

[…] Lindenfors […]

Kommentar från Thomas
Tid: 24 March 2013, 8:46

Har du tänkt på en sak…?
Om någon av dina barn hamnar i Livets Ord…
Hur skulle du hantera det?
Ty om de är lika målmedvetna som du (enligt darwinistiska principer) så blir det inte lätt att vända på kuttingen….
Själv så har jag icke använt något pekfinger åt barnen utan förklarat att människor funderat på dessa frågor i alla tider och varje människa skapar sin egen uppfattning även om det kan se ut som om vi springer i flock…
Därmed så lämnade jag över tanken….
Ty att förkasta människors tankar bara för att de levde förr är litet ego tycker jag, ty även våra tankar blir passerade…
Men tanken är fri.
Skall man missionera så tar man på sig ett ansvar!
Oavsett vad man missionerar om!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 24 March 2013, 8:53

Thomas,
Jag har uppfostrat mina barn att bli fritänkare. Går de med i Livets Ord är det deras val, ingen annans. Att de skulle “gå i mina fotspår” är en skrämmande tanke – de ska gå sin egen väg. Du verkar verkligen inte ha förstått vad det innebär att vara fritänkare. Det innebär just … frihet. Även till Livets Ord.

Skriv en kommentar