Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2013
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Ett blodigt påskfirande på Filippinerna

Så har man då sett en filippinsk korsfästning (film finns här nedanför). Det är en mycket blodig historia, inte främst på grund av korsfästningen, utan på grund av den mängd av flagellanter som tågar genom byn på väg mot korsen. Det skvätte blod så man fick hålla sig en bit bort. Och blodlukten fick det att vända sig i magen.

Efter denna början vidtog en fyra timmars väntan stående i 42 graders värme på ett öppet fält innan själva huvudattraktionen drog igång. Det var ett passionsspel som man kunde ha följt genom staden (vi valde dock att skaffa oss bra platser inför själva uppspikandet) som avslutades med att huvudrollsinnehavaren (men inte de två rövarna) verkligen spikades upp på ett kors. I den by vi var, Barangay Cutod, Pampanga, så var det en rutinerad Jesus som hängdes upp; det var 27:e gången för Ruben Enaje, 52, som har abonnerat på rollen sedan 1986 då han anmälde sig som frivillig efter att ha överlevt ett fall från en trevåningsbyggnad. Enligt vad han sa på en intervju på Filippinsk TV har både han själv och hans familj varit förskonade från sjukdomar sedan dess.

Spikarna som används är rätt tunna som mer trycks genom händer och fötter än att spikas dit. Ett hammarslag driver sedan in spiken i träet. Spiken trycks rakt igenom handen, men inte genom foten där den istället trycks genom hudfliken mellan stortån och pektån. Efter huvudkorsfästningen följer fler korsfästningar av frivilliga. I år var de sju stycken i den by där vi var. Traditionen förekommer dock på fler ställen i landet.

Flagellanterna, om ni undrar, slår sig själva blodiga inte bara för att dela Jesus lidande, utan som botgöring eller för att få en önskan uppfylld. Den här formen av självspäkning förekommer inte bara inom katolicismen (det var Jesuiter som införde seden på Filippinerna), utan i flera andra religioner, bland annat Shia-islam (under Muharram-festivalen) och inte minst hos Hinduer (se till exempel Thaipusam-festivalen).

Missa inte den lille pojken som “hjälper till” vid 2-minuter.

Ni kan läsa mer och se närbilder på spikar och korsfästna hos Huffington Post.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från emma
Tid: 4 April 2013, 10:03

Sjukt obehagligt och mycket bisarrt. Speciellt med barnet som “hjälpte till” och barnen man hör på filmen.

Skriv en kommentar