Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

“Den arge muslimen är en mediekliché”

Johan Norberg ger i sin kolumn i Metro ett stickprov på viktiga data ur en aktuell bok.

Många vill spekulera fritt om muslimers värderingar. Då ska de akta sig för Doug Saunders angelägna bok The Myth of the Muslim tide, som i stället sakligt redogör för vad vi vet, utifrån statistik och intervjuer. Muslimers religiösa beteende skiljer sig inte mycket från de inföddas, och bara en liten minoritet går till moskén varje fredag. De tycker ofta att Koranen kan tolkas utifrån ett modernt samhälles värderingar.

Den arge muslimen är en mediekliché. På det stora hela säger sig muslimska invandrare trivas med livet och uttrycker stort förtroende för demokratiska institutioner och det land de har kommit till – ibland större än vi som är födda här. Kanske inte så konstigt när många av dem har upplevt och flytt från förtryck. Och de fördömer hedersvåld i lika stor utsträckning som vi andra.

Muslimers åsikter avviker främst när det gäller frågor om kvinnans plats i samhället, homosexualitet, sex utanför äktenskapet och pornografi, där majoriteten låter som kristdemokraternas högerflygel. Men de attityderna blir mer liberala ju längre de lever i ett västland. Hälften av de tyska muslimerna tycker nu att homosexualitet är acceptabelt och mer än var tredje fransk muslim är för abort.

Studier visar tyvärr att 6 procent av franska, tyska och brittiska muslimer anser att det kan vara rätt att använda våld för ett ”gott syfte”. Sådana siffror lyfts ofta fram för att räkna ut hur många potentiella terrorister vi har mitt ibland oss. Men då ska man veta att 9 procent av den icke-muslimska befolkningen i de länderna säger detsamma.

Läs hela kolumnen i Metro.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar