Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Upprop för yttrande- och tankefrihet i Bangladesh den 25:e april

I Bangladesh har fyra ateister/fritänkare/sekulära bloggare arresterats för att de förolämpat islam. Våldsamma demonstrationer i landet kräver dödsstraff för blasfemi. På torsdag den 25:e april genomförs stödaktioner för de fängslade och till stöd för yttrande- och tankefrihet.

Bakgrund:
Den 15 februari i år mördades bloggaren Rajib Haider brutalt av en islamistisk mobb i Dhaka, Bangladesh. Haider hade varit med och startat en aktivistgrupp, bestående av mestadels yngre sekulära/ateistiska bloggare, som förespråkade att krigsförbrytare från Bangladesh befrielsekrig 1971 ställs inför rätta och får de hårdaste straff. (Under kriget begicks folkmord på minst en miljon människor.) Aktivistgruppen växte till en fredlig rörelsen efter mordet och dagliga demonstrationer började vid ett torg i stadsdelen Shahbag. Protesterna riktade sig främst mot islamistpartiet Jamaat-e-Islami och dess ledare, vilka kämpade på Pakistans sida i befrielsekriget.En motrörelse startades av Islamistpartiet, med demonstrationer med 100.000 deltagare och partiet kräver nu att sharialagar införs, samt att dödsstraff för blasfemi skall införas i Bangladesh. Islamisterna har också upprättat en lista med 84 namn på ateistiska/sekulära bloggare vilka de hävdar har förolämpat islam och därför borde dödas. Många av dessa bloggare har skrivit om religion och ateism under flera år, men först nu har de blivit kända och en del av den offentliga debatten.

De stora demonstrationerna, som också innehöll krav på att dömda krigsförbrytare skall frisläppas, skakade landets sekulära och nationalistiska regering. För att lugna islamisterna arresterades fyra bloggare och flera bloggar har stängs ner. Andra aktivister har trakasserats och misshandlas och det finns uppgifter om att fler dödats i oroligheter på flera ställen i landet.
Aktiviströrelsen (Shahbag-protesten) är dock inte oproblematisk. Den förespråkar Bangladesh hårdaste straff, det vill säga dödsstraff, för krigsförbrytarna och de vill också förbjuda partiet Jamaat-e-Islami på grund av dess inblandning i folkmordet.
Två av de 84 bloggarna befinner sig i Sverige. En är svensk medborgare och bor permanent i Sverige. Hans föräldrar, som bor i Bangladesh, har trakasserats av islamister och hans blogg har stängts ner. Den andra var på resa när listan publicerades och vågar inte åka hem med rädsla för sitt liv. Hans familj har tagit avstånd från honom för att minskar risken att utsättas för våldshandlingar.
 
På torsdag den 25:e april genomförs demonstrationer, för yttrande- och tankefrihet i Bangladesh, på flera platser i Europa och USA. Hjälp till att uppmärksamma värdet av yttrande- och tankefrihet, via bloggar och andra sociala medier under torsdagen.
 
Taggar: #DefendDissent #HumanistSolidarity
Det är fritt att använda delar eller hela denna text för detta ändamål. (Inlägget är skrivet av Ulf Gustafsson.)

Länkar:

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Christer Eriksson
Tid: 24 April 2013, 1:38

Free the ateist

Skriv en kommentar