Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

“Lallande idioter: vidskepliga, knappt mottagliga för boklig bildning”

“Lallande idioter: vidskepliga, knappt mottagliga för boklig bildning.” “En liten gammaldags grupp dömd att inom kort försvinna helt.”

Så menar Göran Skytte att Humanisterna beskriver troende kristna. Är det sant? Nej, men visst antyder vi att troende skulle må bra av träna logiska resonemang och läsa lite fler böcker; vi skriver det dock inte rakt på sak. Så där som politiskt aktiva skriver när de kritiserar andras åsikter, ni vet, Förstår inte alliansen att deras politik går ut över fattiga och gamla? eller Hur kan man stjäla så mycket pengar i skatt som socialdemokraterna vill göra? Precis som om motståndarna var imbecilla. Precis som om de inte fattade hur mycket elände de ställer till med.

Det som är normal retorik när man debatterar politik blir plötsligen väldigt känsligt när det gäller religion. Det här är en historisk rest. Religiösa är helt enkelt överkänsliga och ovana att bli emotsagda. Ledsen, Göra Skytte, men den tiden är över nu.

Religion dör inte, försvinner inte, i det moderna samhället. Men den förändras, utvecklas, antar nya och andra former.

Och på vilket sätt är detta inte religionens död? Försvinner tron på övernaturligheter, fasthållandet vid dogmer och den politiska påverkan i samma takt som den har gjort ett tag nu så kan religion gott vara kvar. Då är den komplett kastrerad och har övergått i det normala. Vad blir kvar? Lite psalmsång för gamla tanter på söndagar, begravningsadministration och vackra ceremonilokaler, till exempel. Resten tillhör hela samhället: kampen för alla människors lika värde och rättigheter, “själa”-vårdnad och sociala sammanhang, till exempel.

Vi vinner långsamt, administrerat av kyrkornas själva. Framtiden är vår.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anders Hesselbom
Tid: 28 April 2013, 16:49

Problemet med Skyttes resonemang är att det är en självuppfyllande profetia – att resonera som han är inte intelligent eller begåvat. Men att ta sig därifrån är inte heller problemfritt. Först när man bryter sig loss från religionens begränsningar, har man verkligen brutit sig loss från religionens begränsningar. Det blir lite som troende klagar på vetenskapens begränsningar när deras föreställningar inte blir bekräftade. Alltså, om deras personliga metoder verkligen är bättre än de vetenskapliga, så är deras personliga metoder per definition de vetenskapliga metoderna, eftersom det är de bästa metoderna som är de vetenskapliga. När det inte finns någon väg framåt, kan man alltid ropa lite högre när man kräver respekt.

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 29 April 2013, 8:51

Skytte läste antagligen inte boken ordentligt innan han skrev det här. Han var definitivt inte på Timbro när den presenterades. Den “religionens återkomst” som diskuteras är snarast islam som politisk ideologi. Väl inlindat, kan tilläggas. Skytte gör sällskap med en av medförfattarna, Susanne Wigorts Yngvesson, och verkar exalterad över att det äntligen börjar röra på sig i den religiösa ankdammen Sverige. Lite islamism i lagom doser piggar upp, verkar det som. Låt vara att syftena kanske skiljer sig åt.

Skriv en kommentar