Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Dö, vattenapa, dö! #spaceape

Internet har sin tjusning. Guardian/Observer hade i förrgår en artikel om den sedan länge avvisade teorin om vattenapan (många av våra specialegenskaper, såsom tvåbenthet, stor hjärna och hårlöshet, kan förklaras av att människan evolverade i vatten…). Att hypotesen återigen gavs utrymme i media ledde till att Brenna Walks, dentalantropolog (!), frustrerat kontrade med – rymdapshypotesen!

Basic Arguments of the Space Ape Theory:
1. we have evolved big brains relative to our bodies because we don’t need our bodies to move around in space.
2. we don’t have much body hair because what would be the point of a few more follicles worth in 2.73 Kelvin (-270 Celsius)?
3. sinuses, far from being evolutionary spandrels, are little miniature internal space helmets.
4. our outsize eyes clearly show our relation to other species in space.

Samma trovärdighet, samma typ av historieberättande för att bekräfta teorin. Efter detta har det tweetats om rymdapor hela dagen igår på Twitter. En väldigt rolig tråd att följa. Två exempel:

Rymdapshypotesen förklarar även tron på gudar!
Som någon i tråden påpekat är det här även en skarp parodi på den typen av historieberättande som är så vanligt i fältet som går under samlingsnamnet evolutionärpsykologi (som inte ska förväxlas med psykologi med evolutionär förståelse, eller vad man nu ska kalla den seriösa varianten). Kontroversen i det här fältet är av det slaget att Wikipedia nu låst den engelska informationssidan för ändringar… (den svenska sidan är lite … tandlös)
Bookmark and Share

Skriv en kommentar