Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

“Homohatet växer i Uganda”

Från Svenska Dagbladet:

 För fyra år sedan startade vågen av våldsam homofobi i Uganda. Frank Mugishas vän blev mördad, själv hamnar han i fängelse om en ny ”antihomolag” går igenom.


Frank Mugishas Sverigebesök är av högst praktisk natur. Han går en fyradagars säkerhetskurs för politiska aktivister. Som ordförande för Smug, Ugandas paraplyorganisation för sexuella minoriteter, är risken för att bli attackerad ständigt närvarande.
[…]
Ugandas parlament kan när som helst klubba igenom en lag som ger dödsstraff för ”återfallsbrottslingar” i homosexualitet och för hiv-positiva, och som gör det straffbart att inte ange homosexuella. Talmannen Rebecca Kadaga har ömsom skjutit upp omröstningen, ömsom utlovat den.
[…]
Enligt Frank Mugisha och andra människorättsaktivister är det ugandiska lagförslaget en direkt följd av inflytandet från amerikanska evangelister. Främst utpekas frikyrkoledaren Scott Lively, som kom till Uganda 2009. Här vann han brett gehör för sina kriminaliseringskrav och teorier om att ”bota” homosexuella.
– I USA lyssnar ingen på dem, så de flyttar sin homofobi till Afrika. Innan evangelisterna kom var jag öppen för min familj och vänner. Visst fanns det homofobi tidigare, men inte så aggressiv, säger Frank Mugisha.
Samtidigt som det blivit lättare att leva med en annan läggning än den heterosexuella i västvärlden, har det alltså blivit värre för afrikanska hbt-personer.
– Ja, men det kan slå tillbaka globalt. Om hatpredikanterna inte stoppas i Uganda kommer de att fortsätta till andra länder. De vill visa världen att det går att bota homosexualitet, och genom hårda lagar tvingar de hbt-personer att säga att de botats, säger Frank Mugisha.
Många ugandier ser homosexualitet som en ”import”, som västerländska regeringar nu i kolonialistisk anda försöker tvinga dem att acceptera. Det ironiska, menar Frank Mugisha, är att de i sitt homohat åberopar västerländsk religion och koloniala lagar – och att det som i själva verket importeras är homofobin.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar