Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2013
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Ryms etnocentrism verkligen inom Socialdemokratin?

I mötesmaterial utgett av Socialdemokrater för tro och solidaritet (före detta Broderskaparna) för att motarbeta främlingsfientlighet förekommer rent rasistiska tankegångar. Så här står det i inledningen till arbetsmaterialet (se även samma tankegångar i förkortad form i bildannonsen).

Antisemitism och islamofobi kan bäst beskrivas som olika former av fientlighet mot judar och muslimer för att dessa människor är just judar eller muslimer. De som utsätts för antisemitism och islamofobi kan ha olika etnisk tillhörighet. Den outtalade antisemiten eller islamofoben, det vill säga den som vi tycker bör ändra uppfattning, är en etniskt svensk kristen. Problemet i fokus är därmed inte juden eller muslimen, eller de seder och den verksamhet som judar och muslimer ut-vecklat under århundradenas gång. Problemet i fokus är alltså beteenden och tankestrukturer hos etniska svenska kristna.

För att komma tillrätta med antisemitismen och islamofobin ska man alltså bortse ifrån alla uttryck av dessa fenomen som kommer från människor som inte är “etniska svenska kristna” – man definierar bort problem på grund av förövarens etnicitet? Och detta hos Socialdemokraterna – ett part som säger sig värna alla människors lika värde och lika rättigheter??

Hur länge ska Socialdemokrater för tro och solidaritet få fortsätta vara en black om foten för Socialdemokraterna? När ska Stefan Löfven sätta ner foten och säga “NOG med dessa etnocentriska tongångar!”? När ska man ta konsekvensen av ha avtackat Omar Mustafa och avtacka även Peter Weiderud? Weiderud har upprepade gånger gjort sig skyldig till värre försyndelser än de Mustafa fick gå för. Får Weiderud stanna för att han är en etniskt svensk kristen? Det vore i alla fall konsekvent mot “den nya Broderskaparnas” egna läror – men ryms sådan här etnocentrism verkligen inom Socialdemokraterna?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 6 May 2013, 9:33

Weiderud i mail: “Hej Ralph
Tack för din mail. Noterar din poäng och ska kontakta kansliet och föreslå att detta uttrycks tydligare. Självklart finns det antisemitism och islamofobi i alla grupper. Detta är ett material utarbetat för interna studier och den målgruppen var det som avsågs. En hjälp avv se rasismen hos oss själva. Men jag ska gärna prata med dem som arbetat fram materialet och försöka se till att detta inte missförstås. Tack för din uppmärksamhet.”

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 6 May 2013, 9:36

Weiderud har dock en hel del kvar att pudla för. http://www.dn.se/debatt/weiderud-sitter-sakert-medan-mustafa-far-ga

Skriv en kommentar