Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2013
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Jesusmanifestationen – Alla får vara med! (utom homosexuella förstås)

Idag går den numera årliga Jesusmanifestationen av stapeln – dagen efter att en hbt-manifestation blivit våldsamt attackerad i Georgien.. Ungefär 20000 människor samlas för ett internt firande som de tycker vi andra ska bry oss om. Marcus Birro skrev i torsdagens Expressen så här om händelsen:

Det blir en demonstration som inte exkluderar någon. Om du tar dig till Stockholm på lördag kommer du inte mötas av någon ilska, skallen kommer ropa, men du kommer inte få höra ett enda ont ord. Det är inte en demonstration MOT något eller någon, utan en demonstration FÖR Jesus, för vad tron och frälsningen har betytt för människor i vårt land.

En demonstration som inte exkluderar någon“? Verkligen? Förra året exkluderades de kristna hbt-organisationerna från manifestationen, något som orsakade en hel del ilska, fast tidningen Världen Idag jublade förstås över utestängningen: “Minkfarmare gör sig icke besvär på veganernas årsstämma, men å andra sidan har nog veganerna svårt att få ställa ut under minkfarmarnas evenemang.” De exkluderade arrangerar istället ett alternativt seminarium idag 10:30 i körsalen i Sankt Jacobs kyrkas församlingshem i Stockholm.
Ingenting belyser det religiösa hyckleriet riktigt lika bra som hbt-frågor. Alla får vara med! … om ni tror som oss. Annars förtjänar ni en plats i den eviga elden. För att Gud älskar er.

Fast det gäller förstås bara de som tror att texters innebörd har någon sorts koppling till vad som står i texten. För texttolkarna gäller andra regler – för dem kan Jesus vara precis vem du vill att han ska vara. Konsekvent nog har de hbt-troende bett om läsarnas egna Jesus-bilder under sloganen “Din bild behövs!” (Så här långt – det här inlägget skrevs i torsdags – har man fått in två korta texter, en bild på fem brinnande ljus och en bild på något som mest ser ut som en vingprydd silver-alien på en syltmacka.)

Det här sättet att modellera Jesus efter sina egna önskningar påminner mig om en scen ur Game of Thrones; scenen då Tyrion Lannister för första gången möter Shae, den prostituerade kvinna som han sen utvecklar ett förhållande med. Han tittar lite snett på henne och frågar “Who are you?” varpå hon svarar “Who would you like me to be?

Vem vill du att Jesus ska vara? Är frågan ens relevant? Jag skulle vilja att han var en sorts superhjälte som stod på de svagas sida i deras stund av allra mest hjärtknipande nöd – och gjorde något åt situationen. (Det hade gått lika bra med Oden.) Men vad hjälper mina önskningar? Istället är Jesus en mytologiserad gestalt ur det förflutna, med chans att göra lika stor inverkan på våra liv som vem som helst ur sagornas värld.

Jag går hellre på Game of Thrones-manifestation – one of the Greatest Stories Ever Told (förutom bok fyra) – och lever efter Shaes devis: “Eat. Drink. Fuck. Love.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Bengtsson
Tid: 18 May 2013, 11:32

I veckan kom mina barn hem från sin låg- och mellanstadieskola med “pins” fastsatta på sina tröjor. “Jag är unik” stod det på en. “Jag är värdefull” på en annan. Men min favorit var ändå den som löd: “Jesus älskar alla barnen – särskilt mig!”

Det var representanter för Svenska kyrkan som på lektionstid informerat och på detta sätt gjort reklam för sin verksamhet.

Kommentar från Lars Larsson
Tid: 18 May 2013, 14:52

Mindervärdeskomplex gör att man tolkar en text och ett evenemang på ett heelt annat sätt än vad det är i verkligheten.

Skriv en kommentar