Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2013
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Påvens uttalande som gör kristendomen onödig

I vad som måste vara ett av de mest remarkabla uttalanden som gjorts från den heliga stolen meddelar påve Franciskus att Jesus blod även räddat ateister, bara man gjort goda gärningar. Det här innebär tre saker: (1) kristendomen är plötsligen helt onödig – alla goda människor är ju räddade ändå, (2) även vi som tackat nej till erbjudandet om att bo i ett evigt Nordkorea i efterlivet är dömda till detta, och (3) schismen med Lutheranismen – som ju betonar nåden framför gärningar blir mer betonad än någonsin.

Här är påvens predikan, enligt Vatican Radio:

The Lord created us in His image and likeness, and we are the image of the Lord, and He does good and all of us have this commandment at heart: do good and do not do evil. All of us. ‘But, Father, this is not Catholic! He cannot do good.’ Yes, he can. He must. Not can: must! Because he has this commandment within him. Instead, this ‘closing off’ that imagines that those outside, everyone, cannot do good is a wall that leads to war and also to what some people throughout history have conceived of: killing in the name of God. That we can kill in the name of God. And that, simply, is blasphemy. To say that you can kill in the name of God is blasphemy.”

“Instead,” the Pope continued, “the Lord has created us in His image and likeness, and has given us this commandment in the depths of our heart: do good and do not do evil”:

The Lord has redeemed all of us, all of us, with the Blood of Christ: all of us, not just Catholics. Everyone! ‘Father, the atheists?’ Even the atheists. Everyone! And this Blood makes us children of God of the first class! We are created children in the likeness of God and the Blood of Christ has redeemed us all! And we all have a duty to do good. And this commandment for everyone to do good, I think, is a beautiful path towards peace. If we, each doing our own part, if we do good to others, if we meet there, doing good, and we go slowly, gently, little by little, we will make that culture of encounter: we need that so much. We must meet one another doing good. ‘But I don’t believe, Father, I am an atheist!’ But do good: we will meet one another there.”

Apropå påven så dementerar Vatikanen ryktena om att han filmats när han utförde en exorcism. Detta enligt BBC.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar