Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2013
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

“Att vägra ta en kvinna i hand är alltid en jämställdhetsfråga”

Från SVT Debatt:

Nyligen betalade Trollhättans stad ut skadestånd till en man som vägrade ta mig i hand. Samtidigt varnades jag för att ha brutit mot kommunens mångfalds- och jämställdhetsplan. Men är det verkligen mer exkluderande att vilja skaka hand på grund av uppfostran och tradition – än att vägra göra detsamma på grund av sin tro? I en demokratisk stat borde jämställdhet vara grundbulten, skriver Annika Wadsö, som i kväll deltar i Debatt i SVT1.

Jag har fått en skriftlig varning för att jag anses ha brutit mot diskrimineringslagen och arbetsgivarens mångfalds- och jämställdhetsplan. Det är en allvarlig reprimand – särskilt för någon som jag, som arbetar inom området integration.

[…]
I Sverige erbjuder vi religionsfrihet, och jag anser att religionsfriheten vad det gäller utövandemöjlighet är god i Sverige. Jag tycker däremot att jämställdhetsarbetet är mindre framgångsrikt – eftersatt i jämförelse.

Hur kön kan underordnas någonting är för mig en gåta. Alla jag känner föds med ett kön. Men ingen är född religiös.

För mig är det självklart att i en stat som kallar sig demokratisk ska jämställdhet ses som den viktigaste grundbulten – diskvalificeras 50 procent av befolkningen förlorar vi alla på det. Därför kan integrationsfrågan inte diskuteras utifrån först och främst religiös hänsyn. Den behöver diskuteras utifrån jämställdhet och religionsfrihet.

Läs hela artikeln här.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Dan
Tid: 31 May 2013, 12:00

Först av allt: i vilken rättsstat som helst kommer den fysiska integriteten först. Att avstå ifrån att ta i hand är en självklar rättighet i vilken rättsstat som helst. Att blanda in subjektiva uppfattningar om diskriminering är helt felaktigt. Först måste alltid varje människas fysiska sfär respekteras. var yrkesuppgifterna av sådan karaktär kan man sedan överväga undantag.

Kommentar från Robert
Tid: 1 June 2013, 0:36

Dan: Jag håller inte riktigt med där… Att avstå från att ta i hand är okej av alla möjliga orsaker, men inte på grund av att en person har “fel” kön. Det kan upplevas som diskriminerande för personen som det drabbar.

Skriv en kommentar