Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2013
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

“Rasism eller kvinnoförtryck?”

Kvinna? Man? Svart? Vit? Jude? Muslim? Kristen? Humanist? Vem får man diskriminera? Någon?
Handskakningsfallet i Trollhättan fortsätter att engagera. Svenska Dagbladet har läst två debattartiklar i kölvattnet av SVTs debattprogram, en av Amanj Aziz på SVT Debatt och svaret på den av Nima Dervish SVT Debatt.

Aziz menar att det handlar om rasism. ”Att göra en fråga om rätten att hälsa på sitt eget sätt till en jämställdhetsfråga underblåser föreställningar om bruna kroppar som inte likvärdiga den vita normen.”

Han får svar på tal av Nima Dervish:
”Jag inser att du, som jag, måste äcklas av att icke-muslimska kvinnor i vissa islamiska länder är tvungna att klä sig på ett visst sätt. Till exempel i mitt ursprungsland Iran måste alla kristna, judiska, zoroastriska, bahai- och ateistkvinnor täcka hår, ben, armar och hals! Om de inte fogar sig pryglas deras (ibland bruna och ibland vita) kroppar gul och blå.”

Och vidare:
”På samma sätt som du och handskakningsmannen i Trollhättan inte ska påtvingas det vita majoritetssamhällets normer här i Sverige ska Mellanösternmänniskor med ”bruna kroppar” inte påtvingas de muslimska majoritetssamhällenas sociala normer.”
  

Dervish sätter fingret på vad som är vanligt i vissa sammanhang: Man åberopar gärna de mänskliga rättigheterna, men bara selektivt, bara när gagnar de egna åsikterna. Men när de kan användas mot den egna positionen begär man i stället tolerans för sin olikhet. Niqab är inget förtryck, det är muslimsk tradition! Men handskakning är ”den vites” förtryck mot ”bruna”.

Men toleransen får gå åt båda hållen, och det är inte alltid så att en majoritetsbefolkning ska rucka på värderingar för att ge plats för minoritetsuppfattningar. Det handlar inte om rasism. De jämställdhetsvärderingar som Annika Wadsö tog upp, om att behandla könen lika, är lika djupt hållna som de religiösa hos den muslimska man som inte vill skaka hand med kvinnor.

Jag rekommenderar verkligen Nima Dervishs artikel på SVT Debatt: det är vasst och ironiskt formulerad ilska.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar