Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2013
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

“Kulturrelativism hör inte hemma i vårt land”

Erik Ullenhag skriver idag på SvD Brännpunkt om hedersvåld. Bland annat skriver han detta:

Ett resultat av regeringens satsningar är polisens informationsfilm Kontrollerad, övervakad, bortgift – om hedersrelaterat våld och förtryck. Filmen syftar till att unga flickor som sitter fast i hedersstrukturer ska söka kontakt med polisen. Vissa reaktioner på den angelägna filmen har förvånat mig. Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Linköpings universitet, hävdar att filmen får ”ett rasistiskt bakslag” (SVT Östnytt 12/6).

Här hamnar Stefan Jonsson i den fälla som stora delar av det svenska samhället tidigare satt fast i. Resonemanget bygger på att vi ska gå försiktigt fram när vi diskuterar hedersvåld för att inte stigmatisera människor. För mig är kritiken obegriplig. Det är klart att vi kan stå upp mot främlingsfientlighet och rasism samtidigt som vi bekämpar hederskulturer. Det ena utesluter inte det andra. Tvärtom. Följden av ett sådant resonemang är nämligen farlig, den är att vi inte vågar ta tag i hedersförtrycket. Och effekten är då att vi sviker flickor bara för att de har en viss etnisk tillhörighet.

Självklart ska grupper inte kollektivt skuldbeläggas för enskilda övergrepp, men vi ska aldrig tillåta att någon gömmer sig bakom en religion eller en viss etnisk tillhörighet för att försvara övergrepp. Kulturrelativism hör inte hemma i vårt land. I Sverige har varje enskild individ rättigheter som ska främjas och skyddas. Bemötandet från skolan, polisen eller de sociala myndigheterna ska vara detsamma oavsett om det är Emma eller Fadime som söker hjälp.

Kampen mot hedersförtryck handlar i grunden om mänskliga rättigheter och om jämställdhet mellan kvinnor och män. Rätten att som ung kvinna själv få styra sitt liv ska gälla lika oavsett var någon är född eller var ens föräldrar har sitt ursprung. Samhället måste stå upp för de unga människor som drabbas. Det är ofta svåra beslut som ansvariga tjänstemän ska fatta, särskilt när det gäller minderåriga, men budskapet måste vara glasklart – vi accepterar inte hedersförtrycket och vi ska hjälpa dem som drabbas.

De mänskliga rättigheterna utgår från individer, inte grupper. Varje person har rätt att själv bestämma över sin framtid, hur man vill leva och vem man vill gifta sig med. Samhället får aldrig kompromissa med den enskildas grundläggande fri- och rättigheter. Vi har gjort mycket för att bekämpa hedersförtrycket. Men arbetet måste fortsätta för att nå det självklara målet att alla som lever i Sverige själva ska kunna forma sin framtid och själva välja sin livspartner.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 23 July 2013, 8:21

Det märks att det snart är valår.

Kommentar från jonas
Tid: 29 July 2013, 19:59

Har du tänkt skriva en ny koran?

Skriv en kommentar