Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2013
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Inför rösträtt för 16-åringar

Idag är jag och debatterar rösträttsålder på DN Debatt. 16-åringar har förändrats från hur åldersgruppen var förr – nu borde det vara dags att låta demokratin evolvera ikapp.

1911 införde Sverige allmän rösträtt för 24-åriga män. 1921 fick även kvinnor rösta och åldersgränsen sänktes till 23. 1945 sänktes rösträttsåldern till 21 och 1965 till 20. Senaste reformen skedde 1972 då åldern för allmän rösträtt sänktes till 18. Var ska det sluta? Inte vid 18, uppenbarligen.

Land efter land inför rösträtt för 16-åringar. Varför måste just Sverige vänta med reformen? Rösträtt för 16-åringar skulle förändra valmanskåren till att mer fokusera på framtiden än att bevara gamla privilegier, ge en mer välinformerad debatt gällande skol-, integrations- och klimatfrågor, samt resultera i en mer politiskt engagerad ungdom. De nackdelar som framförts visar sig vid närmare granskning tomma på innehåll.

Argentina, Bosnien-Hercegovina, Brasilien, Ecuador, Jordanien, Kuba, Nicaragua, Österrike och fler därtill har numera allmän rösträtt för 16-åringar. I andra länder har man också sänkt rösträttsåldern, men då bara på lokal nivå, till exempel i Norge och Tyskland. I Sverige är Svenska kyrkan föregångare på området – trots att man håller hårt i en 2 000 år gammal mirakelberättelse – och tillåter 16-åringar att rösta i kyrkovalet. Europarådet antog 2011 en resolution om att 16-åringar bör få rösta i Europavalen.

Läs hela artikeln här.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från jonas
Tid: 29 July 2013, 19:46

HELP. Den borde höjas istället. En 16 åring kunskaper motsvarar en 10 årings för 30 år sedan.

Pingback från Sänkt rösträttsålder, del 2 | Emil Isberg
Tid: 31 July 2013, 16:58

[…] Patrik Lindenfors föreslår att sänka rösträttsåldern till 16 år eftersom forskning, undersökningar samt bland annat Europarådet visar på att ungdomar mycket väl kan ta ansvar för sin röst. Forskaren, inom evolutionsbiologi och evolutionär kulturforskning, tar upp argument som bemöter fördomar om ungdomars ansvarslöshet, fördomar om ungdomars kunskapsnivå, fördomar om intelligensnivå, och så vidare. […]

Kommentar från Anders Lönn
Tid: 3 August 2013, 18:50

Dagens 16-åringar har vad som krävs för att få rösta” – DN.SE http://www.dn.se/debatt/dagens-16-aringar-har-vad-som-kravs-for-att-fa-rosta/
Artikeln är ett intressant exempel på att göra jämförelse med olika mått.
Ett citat från artikeln: ” dag är fyra år måste man också betänka att det finns de som får vänta till de är 22 år innan de får rösta. Med 16 år som rösträttsgräns skulle genomsnittsåldern på förstagångsröstare i stället bli 18 år.”
Mer korrekt vore : I dag är det 20 år för genomsnittsåldern för förstagångsröstare. Med 16 år som rösträttsgräns skulle genomsnittsåldern på förstagångsröstare i stället bli 18 år.
Herr Lindefors påpekar att: “I och med att mandatperioden i dag är fyra år måste man också betänka att det finns de som får vänta till de är 22 år.
Hur många är det då som hinner fylla 22 år före valdagen?
Det är de som fyller år mellan den 16 och den 21 september. Om valdagen för dessa infaller före födelsedagen hinner de fylla 22 år.
Den andel som hinner fylla 22 före valdagen utgör 8 promille av förstagångsröstarna, inget stort problem kan det tyckas och det ger ingen anledning att ändra rösträttsåldern. Resultatet fås antingen genom att undersöka när valdagen infaller. Samma resultat fås genom att antaga likformig fördelning av antalet födda under året och att valdagen infaller jämt fördelat mellan den 15 och 21 september.

Kommentar från Anders Lönn
Tid: 3 August 2013, 20:18

En korrigering av promillesatsen.
Jag räknade på ett år.
Det är fyra år mellan valen vilket ger att promillesatsen blir 2.
Alltså: 2 promille av förstagångsväljarna hinner fylla 22 år.
Att betänka att en del får vänta tills 22 år förefaller inte vara något tungt vägande argument.

Skriv en kommentar