Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2013
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Föräldrars rättigheter trumfar barnens

Synd.
Skam.
Förtappelse.

Kammarrätten i Sundsvall kör över Skolverket och ger tre laestadianska flickor i Norrbotten rätt att slippa skolans dansundervisning. Annika Borg skriver läsvärt om detta på bloggen Kristen opinion under titeln Fina flickor dansar inte.

När man läser domen från Kammarrätten i Sundsvall, där man avgjort att en flicka ska undantas från undervisning i dans, som ingår i ämnet idrott, pga föräldrarnas religiösa – kristna – övertygelse, slås man av att det just är föräldrarnas rätt som är i fokus. Föräldrarnas rätt är utgångspunkten, inte alls flickan och hennes rätt till utveckling. Den juridiska expert som konsulterats hänvisar t ex inte till barnkonventionen. Vi har tidigare haft krav från en ultraortodox judisk familj angående hemundervisning för döttrarna (något som först beviljades av Kammarrätten i Göteborg, men den domen upphävdes av högre instans) och flickor från muslimska familjer som t ex “sluppit” skolresor med övernattning. Alla dessa exempel handlar om inskränkningar i flickors liv.

Läs även nyhetsrapporteringen i till exempel DN.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Leif berinder Ershag
Tid: 1 August 2013, 13:46

“Barn till laestadianska föräldrar” heter det, inte “laestadianska flickor”. Det finns inga judiska, kristna, laestadianska, socialdemokratiska eller nazistiska barn. Det finns bara barn till föräldrar med dessa åsikter/åskådningar.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 1 August 2013, 14:58

Du har förstås helt rätt, Leif. Jag låter din kommentar så kvar utan att rätta inlägget så det blir tydligt för kommande läsare.

Skriv en kommentar